időjárás 22°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Európai hídállás épül hazánkban

Bodacz Péter
2010.06.16. 22:00

Ha sikerrel zárul szeptemberben a termelési és logisztikai tesztüzem a távközlési eszközöket gyártó kínai Huawei magyarországi üzemeiben, akkor a jelenlegi 430-ról jövőre 700-ra emelkedhet a közvetetten – vagyis a beszállítóknál – foglalkoztatottak létszáma. Mint azt Frank Hou, a Huawei Magyarország igazgatója sanghaji tájékoztatóján közölte, ebben az esetben jövőre 2,5 milliárd, 2012-ben pedig 3,5 milliárd dollár bevételre lehet számítani a cég hazai tevékenységéből, szemben az idei 1,5 milliárd dollárral. A tavaly nyáron Pécsett és Komáromban megkezdett távközlési vezetékes és vezeték nélküli (bázis állomás és optikai átviteli) eszköz-összeszerelés mellett a Huawei logisztikai központot is tesztel. Magyarország a társaság szempontjából azért ideális helyszín, mert innen egész Európa közúton is rövid időn belül elérhető.
A tesztüzemmel kapcsolatban Takács Zoltán, a Huawei értékesítési igazgatója lapunk kérdésére elmondta: ha az sikeresen zárul, akkor hazánk lesz a cég európai gyártási és logisztikai központja, amelyik ráadásul Oroszországot emellett Észak-Afrikát is ellátja. Takács Zoltán ugyanakkor sietett hangsúlyozni azt is, hogy mindehhez az is szükséges volna, hogy az új magyar kormány elődeihez képest sokkal vállalkozásbarátabb politikát folytasson, ami egyebek mellett az általános gazdasági és adózási környezet javulásában testesül meg. A Huawei egyébiránt Kínán kívül csak Brazíliában és hazánkban végez termelőtevékenységet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.