Felszámolnák a cigány telepet

Szociális lakásokba költöztetné az észak-erdélyi Nagybánya önkormányzata a város szélén vályogtéglából és kartonpapírból készült bódékban élő cigányokat, a tervet azonban az érintettek és leendő szomszédjaik egyaránt ellenzik. Más erdélyi városok hasonló kezdeményezését romániai és nemzetközi szervezetek bírálták.

2010. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb romániai nagyvárosban okoz fejtörést a hatóságoknak a félnomád életmódot folytató cigány családok helyzete. Nagybánya önkormányzata úgy döntött, hogy szociális lakásokba költözteti őket, mivel a kolónia közelében élőknek elfogyott a türelme az elviselhetetlen szag, az állandó ricsaj és a szemét miatt. Az ezer lelket számláló roma közösség vályogból és kartonpapírból kialakított bódékban él az észak-erdélyi város peremén, tisztálkodási lehetőségük nincs, gyermekeiket nem járatják iskolába. A máramarosi megyeszékhely vezetősége elhatározta, hogy ledózeroltatja a telepet, és civilizált körülmények közé költözteti az érintetteket. Már ki is jelölték a telket, ahová 300 szociális lakást húznának fel, részben uniós alapokból.
Csakhogy a nagybányai romák hallani sem akarnak a költözésről, főként azok tiltakoznak az áttelepítés ellen, akik lovaikat is vinnék új otthonukba. Ellenzik az elképzelést a leendő szomszédok is, ami Vida Noémi helyi tanácsos szerint már csak azért is érthető, mert a cigányok viselkedése számos civilizációs gondot vet fel. A képviselő a kolozsvári Krónika napilapnak úgy nyilatkozott: az önkormányzat igyekszik elősegíteni a beilleszkedésüket, cégekkel együttműködve adnak munkát a szakképzetleneknek, de akad olyan cigány férfi, aki már a tizedik újszülött után igényli a gyermeknevelési szabadságot, többségük pedig személyi igazolvánnyal sem rendelkezik. Böndi Gyöngyike, Máramaros megye alprefektusa (a kormány területi képviselője) úgy véli, a nagybányai önkormányzat túl nagylelkű, amikor ingyenlakást készül adni olyanoknak, akik nem dolgoznak.
A nagybányai kezdeményezéshez hasonló terveket dédelget Kolozsvár is, a kincses város szélére költöztetnék azt a 250 cigány családból álló kolóniát, amelynek tagjai az elmúlt években a település különféle negyedeiben vertek tanyát. Kérdéses, hogy sikerrel jár-e a kolozsvári kezdeményezés, hiszen néhány éve Nagyváradon jogvédő szervezetek tiltakozása hiúsította meg a helyi romák kilakoltatását a belvárosi épületekből. A civilek korábban a székelyföldi Csíkszereda önkormányzatát is bepanaszolták a romániai diszkriminációellenes tanácsnál, amiért egy omladozó házból a városi szeméttelep mellé költöztetett romákat. Emiatt akkoriban az Amnesty International is tiltakozott, noha a cigányok civilizált körülmények közé kerültek az életveszélyes falak közül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.