Horogkereszt a Nastase csemetén

„Büntetésként” holokauszttanulmányozásra küldi kisebbik fiát Adrian Nastase volt román kormányfő amiatt, hogy csemetéje horogkeresztet festett a karjára. Tavaly a romániai Konstanta szintén baloldali polgármestere náci egyenruhába öltöztette fiát, Ion Iliescu exállamfő pedig mandátuma idején a zsidó javak visszaszolgáltatásának jegelését szorgalmazta.

2010. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét az antiszemitizmus árnyéka vetül a román baloldalra. Ezúttal Adrian Nastase volt kormányfő, a jelenleg ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) országos tanácsának elnöke került kényes helyzetbe, miután kisebbik fia horogkeresztet festett a jobb karjára. A politikus személyes blogján „dobta fel” csemetéjét, beszámolva arról, hogy a középiskolai tanulmányait Svájcban folytató Mihnea külföldi iskolájának halloweenünnepségén követte el az apa által csínytevésnek nevezett baklövést. Nastase – aki korábban Románia külügyminisztere és a bukaresti képviselőház elnöke is volt – elítélte fia meggondolatlan tettét, nyilvánosan megfeddte gyermekét, sőt bejelentése szerint úgy határozott, hogy a nyári vakáció idején a bukaresti Elie Wiesel holokausztkutató intézetbe küldi szakmai gyakorlatra. „Ott megtanulhatja, hogy bizonyos dolgokkal nem lehet viccelni” – írta blogbejegyzésében a politikus. Csakhogy időközben kiderült, Nastase nem egészen jószántából teregette ki a „családi szennyest”, hanem őszintesége hátterében az áll, hogy megtudta: a Kamikaze című bukaresti szatirikus hetilap fotókkal ellátott anyaggal készül előrukkolni a témában. A kiadvány ugyanakkor megtudta azt is, hogy a volt román miniszterelnök nem saját pénzén taníttatja fiát külföldön. Mihnea Nastase évi 40 ezer eurós (11 millió forint) svájci tanulmányait ugyanis annak a Robert Raduta üzletembernek az alapítványa finanszírozza, akinek 2005-ben a Nastase-kormány koncesszióba bocsátotta a Duna-delta Chilia ágának halászatát.
Adrian Nastasénak a fia horogkeresztjével szembeni mostani állásfoglalása különben azért is érdekes, mivel 2004-ben éppen az általa vezetett kormány vonta kétségbe nyilatkozatban, hogy Románia határain belül megtörtént volna a holokauszt. Emiatt akkoriban Izrael Románia tel-avivi nagykövetétől követelt magyarázatot, a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet pedig visszautasította az állítást, emlékeztetve: Romániában a második világháború előtt 760 ezer zsidó élt, közülük becslések szerint 420 ezret öltek meg az országban. Évekkel ezelőtt különben Ion Iliescu akkori államfő, a román szociáldemokrata alakulat jelenlegi tiszteletbeli elnöke is felháborította a zsidó államot a Haaretz izraeli napilapnak adott nyilatkozatával, miszerint Európában nem csak a zsidók voltak a holokauszt elszenvedői. Iliescu ráadásul „visszaesőnek” számított ilyen értelemben, korábban ugyanis úgy vélekedett, hogy Románia gazdasági helyzetében a zsidó javak visszaszolgáltatása kapcsán folyó pereket vagy el kell halasztani, vagy pedig el kell utasítani. A politikus később – valószínűleg bűnbánatból – elrendelte a romániai holokauszt tanulmányozásával foglalkozó bizottság létrehozását, és a máramarosszigeti születésű, Nobel-békedíjas Elli Wiesel író vezette testület eloszlatta azt a tévhitet, miszerint Bukarest semmiféle szerepet nem játszott a zsidóirtásban, mert megállapította, a második világháború idején létező román felségterületekről legalább 300 ezer zsidó került a haláltáborokba.
Tavaly egyébként egy másik vezető román baloldali politikus, a Fekete-tenger-parti Konstanta polgármestere hívta fel magára a világsajtó figyelmét azzal, hogy kiskorú fiával együtt náci tábornoki egyenruhába öltözve masírozott egy helyi divatbemutatón. Az antiszemitizmus ellen küzdő romániai civil szervezetek felháborodottan tiltakoztak a történtek miatt, Radu Mazare azonban cáfolta, hogy náci eszméket vallana.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.