Inog a román kormányfő széke?

2010. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betiltott magyar egyesület. Feloszlatta alapfokon hozott ítéletében a Hargita megyei Maroshévíz bírósága a helyi Urmánczy Nándor Egyesületet. A magyar szervezet betiltását román alakulatok kezdeményezték, szerintük ugyanis az autonómiát is támogató egyesület alapszabálya „Románia területi integritását veszélyeztető” elemeket tartalmaz, és kifogásolják, hogy a névadó báró dr. Urmánczy Nándor a horthysta kormány idején országgyűlési képviselőként szerintük románellenes kijelentéseket tett. (R. Sz.)


Váratlan izgalmak elé néz Romániában Emil Boc jobbközép kormánya, amely a jövő héten parlamenti felelősségvállalással készül elfogadni a költségvetési kiadások visszaszorítását célzó megszorító intézkedéseket. Kiderült, a megszorítások immár a miniszterelnök vezette demokrata–liberális pártot (PDL) is megosztják, az alakulat több vezetője ugyanis nyíltan bírálja a közalkalmazotti bérek 25, valamint a nyugdíjak 15 százalékos lefaragását. Iulian Badescu, az alakulat szenátora például bejelentette: nem támogatja a megszorításokat, ezért kilép a pártból, és átigazol az ellenzéki szociáldemokraták táborába, sőt várhatólag megszavazza az ellenzék által tervezett bizalmatlansági indítványt. Kihátráltak a PDL és az RMDSZ alkotta koalíció mögül a független honatyák is, akik azt tervezik, hogy tartózkodnak a bizalmatlansági indítvány szavazásakor; ennek következtében megnő a kormánybuktatás esélye. Korábban az RMDSZ néhány képviselője is nemtetszésének adott hangot a tervezett intézkedések miatt, és ugyancsak jelezte: nem szavazza meg a megszorításokat tartalmazó törvénycsomagot. Ennek ellenére Markó Béla RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes tegnap úgy vélte: nem fog megbukni a kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.