Karcsúbb lesz a bukaresti kormány

2010. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős mértékű takarékosságra kötelezi a közintézményeket és állami vállalatokat a román kormány, amely a költségvetési kiadások visszaszorítása érdekében júliustól 25 százalékkal csökkenti a közalkalmazottak bérét, 15 százalékkal pedig a nyugdíjakat. Emil Boc kormányfő tegnap bejelentette: az év végéig felére csökkentik a közintézmények üzemanyagkeretét. Húsz százalékkal kevesebbet költhetnek a közintézmények és állami hivatalok telefonbeszélgetésekre, fogyóeszközök vásárlására és kül- vagy belföldi kiszállásokra, ezen túlmenően a minisztériumoknál legfeljebb két államtitkár maradhat a jelenlegi három-négy helyett, sőt a tárcák – amelyek száma várhatóan nyolcra csökken – huszonöt százalékos létszámcsökkentést is kötelesek végrehajtani. A román ellenzéki pártok egyébként megtámadták az Alkotmánybíróságnál a költségvetési megszorításokat; a taláros testület a jövő héten dönt.
Közben ma Bukarestbe látogat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki Traian Basescu államfővel, Emil Boc miniszterelnökkel, Daniel ortodox pátriárkával és Markó Béla RMDSZ-elnökkel, kormányfő-helyettessel tárgyal. Semjén szombaton Kolozsváron felkeresi a Sapientia egyetemet, és találkozik Tőkés Lászlóval, az Európai Parlament frissen megválasztott alelnökével, valamint az erdélyi református, unitárius és evangélikus egyház püspökeivel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.