Kosiba: remek poénok

2010. 06. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkvában az asztaliteniszezők csapat-világbajnokságán tegnap a papírformának megfelelően női és férfi válogatottunk is kikapott a negyeddöntőben – előbbi 3-0-ra Szingapúrtól, utóbbi 3-1-re a Koreai Köztársaságtól –, de az előzetesen az első osztálybeli tagság megőrzéséért utazó férfiak nyolc közé jutása már így is történelmi siker. (Ilyen magasságban legutóbb 1983-ban a Jónyer, Gergely-féle generáció járt, az a csapat akkor a harmadik helyen zárt.) Az 1991-es születésű, a tavalyi ifjúsági vb-n vegyes párosban ezüstérmes Kosiba Dániel szereplése pedig egyenesen világszenzáció. A nemzetközi (ITTF) és az európai szövetség (ETTU) honlapja egyaránt méltatja a fiatal dabasi versenyzőt, aki a világranglista 232. helyezettjeként az eddigi tíz mérkőzéséből nyolcat megnyert, és hetet a rangsorban az első száz között jegyzett ellenfeleivel szemben. Miután a svédek elleni nyolcaddöntőben a csapattalálkozó 2-2-es állásánál 3:0-ra verte Gerellt (61.), és ezzel továbbjutottunk, az ITTF honlapján már az új Gergely Gáborként írtak róla. Megemlítve, hogy az 1979-ben, Phenjanban világbajnok csapatunk kapitánya, Berczik Zoltán rendszeresen Gergelyt tette meg befejező embernek. „Nem járt a fejemben, hogy ez a döntő meccs, csak a követendő taktikára gondoltam” – nyilatkozta Kosiba, aki a svéd csapatból legyőzte Lundqvistot (38.) is, korábban a német Stegert (25.) is, tegnap pedig még nagyobb bravúrral szolgált: 3:0-ra verte a világranglista 13. helyén álló Oh Szang Eunt! S közel sem biztos, hogy ez volt a slusszpoén.
Az 5–8. helyekért zajló folytatásban férfi csapatunk (Kosiba, Jakab János, Pázsy Ferenc, Pattantyús Ádám) először az orosz– német párharc vesztesével, a női (Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra, Pergel Szandra) Hongkonggal találkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.