Megértés Bukarestben

A Románia által az árvíz sújtotta magyarországi településeknek nyújtott segélyadományért és a magyar jogszabály számára mintaként szolgáló román állampolgársági törvény kidolgozásáért egyaránt köszönetet mondott Bukarestnek Semjén Zsolt kormányfőhelyettes.

2010. 06. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar állampolgárság megszerzéséről szóló jogszabály alapvetően a román állampolgársági törvény mintájára készült – jelentette ki tegnap Bukarestben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Az Orbán-kormány nemzetpolitikáért felelős tisztségviselője első, kétnapos romániai látogatásán román közjogi méltóságokkal folytatott megbeszélést a kétoldalú kérdésekről. A Traian Basescu államfővel, majd Emil Boc miniszterelnökkel megejtett eszmecserén Semjén köszönetet mondott a román államnak, hogy homokzsákokat küldött Magyarországra a gátak megerősítése érdekében. „Ezen túlmenően a magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatosan is köszönettel tartozunk román barátainknak, hiszen a magyar törvény alapvetően a román állampolgársági jogszabály mintájára készült” – jelentette ki a kormányfőhelyettes. Úgy tudjuk, hogy Basescu kifejezetten pozitívan fogadta a magyar állampolgársági törvény módosítását. Semjén reményének adott hangot, hogy a bukaresti képviselőházhoz hasonlóan hamarosan a szenátus is megszavazza a tanügyi törvényt, amely lehetővé teszi Románia történelme és földrajza anyanyelven történő oktatását. Basescu közölte: Bukarest támogatja Magyarországot abban, hogy sikerrel töltse be jövőre az EU soros elnökségét, amely valószínűleg egybeesik Romániának a schengeni övezethez való csatlakozásával. Semjén tárgyalt Markó Béla RMDSZ-elnökkel, valamint Daniel pátriárkával is, akivel az egyházak szerepének fontosságáról cseréltek eszmét, hangsúlyozván a spirituális értékek védelmét.

Stafétaátadás. Tegnap a Parlament épületében Schmitt Pál házelnök, az Európai Parlament korábbi alelnöke szimbolikusan egy stafétabotot adott át Tőkés Lászlónak, akit nemrégiben az EP alelnökévé választottak. (P. I.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.