Mourinho Madridban őszülne tovább

Hiába volt a Bayern Münchennél gyakorlatilag duplaannyit a labda, mivel kétszer a kapujában pihent meg, a madridi Bajnokok Ligája döntőjében szombaton Diego Milito duplájával az Internazionale győzött 2-0-ra. A milánóiak így a hazai bajnokság és a kupa megnyerése után tripláztak, José Mourinho pedig a Porto (2004) után újabb csapattal szerzett BL-serleget. A portugál tréner máris keresi az új kihívást, de egyelőre csak az hivatalos, hogy feláll az Inter kispadjáról. Ám erősen valószínűsíthető, hogy a Real Madridéra ül le.

2010. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bernabéu-stadionban a labdabirtoklás aránya egészen pontosan 66:34 volt a Bayern München javára, viszont a bajorok csak hatszor találták el Júlio César kapuját, az Inter játékosai pedig hétszer Hans-Jörg Buttét, és kétszer be is vették. A 35. percben a brazil hálóőr hatalmas kirúgását Diego Milito Sneijder elé fejelte, aki visszatette a labdát az elmélázó Van Buyten és Demichelis közül kiugró társának, s az argentin csatár tíz méterről a német kapuba emelt (1-0). A 70. percben újra ő volt eredményes, Eto’o indítása után a 16-oson belül úgy csapta be Van Buytent, hogy a belga védőnek még sokáig álmatlan éjszakái lesznek, és a lövésénél Buttnak már nem volt esélye hárítani (2-0). Igaz, hogy a második játékrész elején, mintegy húsz másodperc elteltével Thomas Müller hatalmas ziccert puskázott el, tizenkét méterről senkitől sem zavartatva Júlio César lábába lőtt, de ahogy 1-1 is lehetett volna, úgy már a 43. percben is 2-0. Az első játékrész végén ugyanis Milito passza után Sneijder hasonló helyzetben találta telibe Buttot. A Bayernből Robben jószerivel egyedül, reménytelenül küszködött az Inter megingathatatlan védelmével, a BL-ben a döntőig hét gólt szerzett Olicnak momentumai sem voltak. Az eltiltott Ribéry hiányzott a bajoroknál, ám a találkozó után Louis van Gaal nem erre fogta csapata vereségét, megjegyezve, hogy a fél szezont a francia nélkül játszották le. S a holland tréner is elismerte, hogy az Internazionale megérdemelten nyert: „Ahhoz, hogy ezt az Intert legyőzzük, csúcsformában kellett volna lennünk, és mi most nem voltunk abban. Tudtuk, hogy az ellenfél kiválóan megszervezi a védelmét, a Bundesligában sok csapat áll fel ellenünk ilyen taktikával, de az Inter ezt jobban játssza, minőségi játékosai vannak hozzá. Ennek ellenére volt helyzetünk, ám ha nem szerzel gólt, akkor nem nyerhetsz… S ha ki is kaptunk, büszke vagyok a csapatomra” – szögezte le Louis van Gaal, akihez José Mourinho pár másodperccel a lefújás előtt már odament kezet fogni. Kettőjük közül így neki jött össze az, ami korábban csak Ernst Happelnek és Ottmar Hitzfeldnek, azaz két csapattal (előzőleg 2004-ben a Portóval) is elnyerte a legrangosabb európai kupatrófeát.
„Bevallom, tartottam Van Gaaltól, mert jól ismerem őt, tudja, miként kell felkészíteni és feltüzelni egy csapatot. A mérkőzés előtt szándékosan provokált bennünket azzal, hogy azt nyilatkozta, mi csak védekezünk, de ő is csupán azt akarta, amit mi: győzni. Nekünk sikerült, és fantasztikus évet zárunk. Mindent megnyertünk, amit csak lehet, a bajnokságot, a kupát és most a BL-serleget is, ami számomra értékesebb a világbajnoki címnél is” – fogalmazott Mourinho, és megfelelt azokra a bírálatokra is, hogy az Interben a döntően a hosszabbításban becserélt Materazzi volt az egyetlen olasz labdarúgó:
„Az Internazionale akkor is itáliai klub és az itáliai kultúra szerves része, ha csak a kispadon ülnek hazai játékosok. Mindannyian büszkék vagyunk arra, hogy az olasz futballt reprezentáltuk, és egy ilyen nagy diadalt arattunk; a vb-trófea után immár a BL-serleg is Olaszországban van. Az itteni két év alatt megtapasztaltam, hogy milyen szenvedéllyel viseltetnek a labdarúgás iránt, és talán az állandó nyomás miatt is őszültem gyorsabban, de ez az időszak erősebbé is tett” – mondta el José Mourinho, s egyszersmind bejelentette, le is zárta a milánói karrierjét. Mint elárulta, új kihívásokra vágyik, és azt sem titkolta, ez most csakis a Real Madrid kispadja lehet számára. A királyi gárdánál kitelt Manuel Pellegrini ideje, és sokat sejtető, hogy Mourinho a BL-döntő után a spanyol fővárosban maradt. „A történelem része kívánok lenni, az első edző, aki három különböző csapattal is megnyeri a Bajnokok Ligáját” – bökte ki a portugál, és ennél jobb belépő nem is kellene a Realhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.