Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

MSZP-s ködösítés Wieszt-ügyben

Kezdeményezzük Wieszt János párttagságának felfüggesztését, és felszólítjuk, hogy mondjon le a Fővárosi Közgyűlésben és az újbudai képviselő-testületben szerzett önkormányzati mandátumairól – szólította fel politikusát tegnap az MSZP országos és budapesti elnöksége.

2010. 06. 09. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a BRFK már csaknem két hete ismeretlen tettes ellen vesztegetés miatt nyomoz, a párt vezetői szerint szükséges, hogy Wieszt a közvélemény előtt és a hatósági eljárásban is meggyőzően tisztázza magát. Mint ismeretes, a Fidesz által nyilvánosságra hozott videofelvétel szerint az amúgy álláshalmozó, becslések szerint havonta milliókat kereső szocialista 2,2 millió forintos kenőpénzt vesz át egy vállalkozótól. – Felkérjük a XI. kerületi szervezet, valamint a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának etikai és egyeztetőbizottságát, hogy tegyék meg a szükséges lépeseket – írta közleményében a szocialisták országos és fővárosi elnöke. Lendvai Ildikó kifejtette: „Ha nem mond le Wieszt, megvan a mód a kizárására.” A pártelnök a hét közepén még azt mondta, a politikusnak egy-két napja van a tisztázásra, szombaton viszont tegnapig tolta ki a határidőt.
Wieszt János tegnap hosszas gondolkodás, fogalmazás után a következőket osztotta meg velünk írásban, amelyet szó szerint közlünk: „Megértem a párt zavarodottságát ebben a tisztázatlan helyzetben, ezért felfüggesztem az MSZP-tagságomat, de meg vagyok győződve ártatlanságomról, ezért nem mondok le, és kész vagyok tisztázni a helyzetet a párt és a közvélemény bármilyen fóruma előtt.”

*

Lapunk információi szerint egyébként az MSZP jelenlegi helyzetében Wieszt valóban azzal teszi a legnagyobb szolgálatot pártjának, ha nem mond le. Így ugyanis „függetlenként” tudja biztosítani az MSZP és az SZDSZ egyfős többségét a fővárosban, valamint a XI. kerületi balliberális vezetés hasonló nagyságú támogatottságát az őszi önkormányzati választásokig.
A korrupciógyanúba keveredett MSZP-s egyébként szombaton az Echo TV Heti Mérleg című műsorában próbált újabb magyarázattal szolgálni az egyre zavarosabb történetre. Itt azzal állt elő, hogy a leleplezést követően a nyilvánosság előtt is bemutatkozó Gálfi István, a Bartók Béla úti helyiségét végül bruttó 22 millió forintért megvásárló vállalkozó nem 10 százaléknyi kenőpénzt, hanem egy kölcsönt ad vissza az általa készített titkos felvételen. – A videó teljes mértékben manipulatív, azt megvágták – mondta Wieszt János arról a leleplező felvételről, amelyet eleinte még hitelesnek ismert el, majd később azt állította róla, hogy „fényévnyi távolság van” a látottak és annak értelmezése között. A pénzzel „gyakran bánó” politikus a műsorban be is mutatott egy kézzel írt kölcsönadási szerződést, azonban az ismert felvétel semmiben nem támasztja alá, sőt cáfolja ezt az új „értelmezést”.
Gálfi István, a Qwerty Computer Kft. ügyvezetője szerint vicces a legfrissebb magyarázkodás, amikor ő még vállalkozóként sem kért kölcsönt senkitől. – Az MSZP-s politikust azóta ismerem, mióta a közeli sörözőben tartott „nem hivatalos fogadóóráján” ismertette velem a kenőpénz mértékét. A feljelentésemben szereplő adatokat múlt pénteken részletesen is kifejtettem, miután a rendőrség kihallgatott – fűzte hozzá a vállalkozó.
Reméli, a „kölcsönszerződést” is megvizsgálják, mert ő ilyet soha nem írt alá.
Kupper András, akit Wieszt rágalmazás miatt jelentett fel, nevetségesnek nevezte, hogy a képviselő egy hét gondolkodás után ezzel volt csak képes előállni. Ma is vállalja, hogy a videó önmagáért beszél.
Schneller Domonkos (Fidesz), a XI. kerületi jogi bizottság elnöke tegnap azt is bejelentette: igazságügyi értékbecslőt kérnek fel az ingatlanügyek vizsgálatára. – A testület megvizsgálja az adásvételi szerződéseket, a kiutaló határozatokat, az eladásra kijelölő határozatokat és az adásvételek értékeit is. Minden pénteken tanácskozunk majd, hogy kiderítsük, a több tucat értékesítésből mennyit adtak el „mélyen áron alul” – mondta a bizottsági elnök. Szerinte nem kizárt, hogy más ügyekben is történhetett korrupció, amelyekről szintén lehetnek felvételek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.