Nem véd senkit a mentelmi jog

A munkám során a társadalmi közérdeknek kell győznie. Számomra lényegtelen, kinek van mentelmi joga és kinek nincs, aki megsértette a jog normáit, annak felelnie kell – mondta lapunknak Papcsák Ferenc fideszes képviselő, az elszámoltatással és korrupcióellenes küzdelemmel foglalkozó kormánybiztos.

Szilágyi Richárd
2010. 06. 17. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gratuláljunk a múlt hét végi kinevezéséhez, vagy inkább sajnáljuk a feladat miatt?
– Nagy társadalmi elvárás van az elszámoltatás és a közpénzek felhasználása körüli kérdésekben. Nagyon súlyos bizonyítványt állítottak ki magukról a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok, ezért a feladat leginkább egy nagy kihívás a számomra ahhoz, hogy tisztán és a jog szabályait maximálisan betartva koordináljam ezt a kormányzati feladatot.
– Milyen keretek között zajlik majd a konkrét munka?
– A megbízatásom maximálisan két évre szól, de még ki kell alakítsuk ennek a szerepnek a hatásköri feladatkörét. Először meg kell kapnom a kormányhatározatot, amelyben pontosan meghatározzuk ezt a kérdést. Két irány van: egyrészt a konkrét elszámoltatás, a másik pedig a közpénzek jövőbeli felhasználásával összefüggő, gazdaságjogi tárgyú jogszabályokhoz történő javaslattétel.
*
– A kettő közül melyik a fontosabb, sürgetőbb?
– Mind a kettő nagyon-nagyon fontos, annak érdekében, hogy soha ne fordulhasson elő egyetlen kormány időszakában sem olyan, amely az elmúlt nyolc évben gyalázatos módon megtörtént. Mindezt elemzések formájában és nyilván konkrét, egyedi ügyek tekintetében is vizsgálni kell majd. Ezeknél a kormány, a miniszterelnök úr és én abban állapodtunk meg, hogy bármilyen jogi kárt érintő felelősség mutatkozik, arra javaslatot tegyünk. Nem feltétlenül csak büntetőjogi szakágra kell gondolni, elképzelhető, hogy polgárjogi szerződésmódosításra vagy akár a munkajogi felelősség megállapítására is sor kerülhet. Fontos azoknak a károknak a felbecsülése, amelyekkel a polgárokat, a magyar nemzetet megkárosították. Erre jelenleg még csak tapogatózások sincsenek.
– Öntől a felelősök konkrét megnevezését is várja a kormány. Ez nem a bűnüldöző szervek feladata egy jogállamban?
– Természetesen az övék, de ne felejtsük el, hogy a politika is részt vesz ezekben a folyamatokban. A politikai felelősök megnevezése rendkívül fontos, és ha olyan esetet látunk, akkor természetesen ezt a hatóságoknak is bejelentjük. Láthatóan már körvonalazódik egy másik felelősségi struktúra is. A mi dolgunk az, hogy az emberek figyelmét felhívjuk arra, hogy itt súlyos jogsértések történhettek.
– A nevek mögött gazdasági és magánérdekek húzódnak majd, néhány esetben talán olyanoké is, akiket ma még mentelmi jog véd. Az igazság vagy a politikai érdekek kerekedhetnek felül egy ilyen játszmában?
– A társadalmi közérdeknek kell győznie. A választóktól egyértelmű felhatalmazást, utasítást kaptunk arra, hogy az elmúlt nyolc év okozta jogsérelmekkel kezdeni kell valamit. Én jogászember vagyok, számomra teljes mértékben indifferens, kinek van mentelmi joga és kinek nincs. Aki megsértette a jog normáit, annak mindig felelnie kell. Aki politikusként sértette meg a jog normáit, annak minimálisan politikai felelősségről kell számot adnia, és várhatja az esetleges más jogkövetkezményeket is.
– Feltételezhető, hogy sokak érdekét fogja sérteni az ön által végzett munka. Számít személyes támadásokra?
– Még mindig bízom abban, hogy demokráciában élünk, egyébként is új kormány van hatalmon. Ezekben az ügyekben nyilván okozhatok érdeksérelmet, de nem hiszem, hogy a személyemet bármilyen támadást érné. Miért is tennék ezt?
– Demszky Gábor nemrégiben azt nyilatkozta, hogy készül a nyugdíjas évekre. Mennyire lehet ez csendes időszak egy olyan főpolgármester számára, akinek a politikai felelőssége egyértelművé vált a fővárosi közműcégek elhíresült ügyeiben?
– Demszky előtt már az első botrányok kirobbanásakor egyetlen út állt. Fővárosi képviselőként is megdöbbent, hogy azóta sem tette meg azt a szívességet a budapestieknek, hogy visszaadja nekik a választás jogát. A kormányhoz tartozó politikusként olyan ügyekkel foglalkozom majd, amelyekben állami forrás is van. Ilyen tekintetben Demszky sem lehet nyugodt, hiszen a BKV állami források, árkiegészítések, egyebek kapcsán végzi a tevékenységét.
– Egyes feltevések szerint a BKV-milliárdjainak sokszorosa tűnhetett el a MÁV cégein és a Malévon keresztül.
– Ezeket is vizsgálni fogjuk, de már a Volán-társaságok és a Leader-programmal kapcsolatban is megkerestek a képviselőtársaim. Nagyon komoly munka elé nézünk, vélhetőleg sok tennivalója lesz annak a csapatnak, amit a legszűkebbre próbálok szabni a költségtakarékosság miatt. Sok felvetést, információt, ügyet kaptunk már a plenáris ülés ideje alatt is, borítékokat hoztak oda hozzám, amelyek tartalmát hamarosan feldolgozzuk.
– Még emlékezhetünk Keller László nem túl szép emlékű kormánybiztosi szerepére, ami mindössze feljelentésekben merült ki. Hogyan lehet még a boszorkányüldözés látszatát is elkerülni?
– Keller László tevékenysége arról szólt, hogy a jobboldal prominens vezetőit, az adott kormány tevékenységével összefüggésben dolgozókat, szakértőket, egyéb személyeket támadja politikai megrendelésre. Itt pedig egy klasszikus értelemben vett, a mindenkori ellenőrzésen nyugvó, a kormányzat munkáját, a politikai és a gazdasági tisztánlátást elősegítő, a választók elvárásnak megfelelő vizsgálódásról van szó, amelyet egy nagy társadalmi igény keltett életre.
– A miniszterelnök már kinevezése előtt leszögezte, nem kíván offshore-lovagokat látni az államigazgatás környékén. Mit fog tenni, ha mégis erre utaló jeleket talál majd?
– Úgy gondolom, hogy az az állami funkcióban lévő személy, aki Magyarországon termelt jövedelmét offshore cégekbe menti, közszereplésre alkalmatlan. Az, hogy ez jogellenes vagy sem, nem az én dolgom megítélni, de magánemberként és ügyvédként azt gondolom, hogy súlyosan etikátlan, kormánybiztosként pedig fel fogok ellene lépni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.