Romániai kórházi tragédiák

Orvosiműhiba-gyanús esetek sorozata borzolja a kedélyeket Romániában, ráadásul az áldozatok többsége gyermek. A botrány miatt a bukaresti egészségügyi minisztérium leegyszerűsítette a hasonló ügyek kivizsgálásának módját.

2010. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cseke Attila romániai egészségügyi miniszter menesztette annak a vidéki kórháznak a menedzserét és orvos igazgatóját, ahol néhány nappal ezelőtt életét vesztette egy kéztörést szenvedett kisfiú. Az incidens alapjaiban megrázta a romániai egészségügyi rendszert, mivel az elmúlt időszakban ez már a sokadik műhibagyanús eset az országban. A legfrissebb az Olt megyei Slatina kórházában következett be, ahol elhunyt egy kilencéves gyermek, miután az orvosok figyelmét elkerülte, hogy sebe elfertőződött. Az áldozat szülei beperelik a helyi orvosokat, akik szerintük rosszul látták el nyílt kéztörést szenvedett gyermeküket. A kicsi karját a gipszelés után amputálni kellett, s később belehalt a komplikációkba.
„Nem vagyok orvos, de nem tartom normálisnak, hogy 2010-ben, civilizált országban egy gyermek meghaljon egy csonttörés következtében. Az ilyen, számomra megmagyarázhatatlan esetek miatt megrendül az emberek bizalma az orvosi ellátásban” – nyilatkozta a történtek után Cseke Attila tárcavezető. A miniszter elrendelte, hogy ezentúl a megyei közegészségügyi hatóságok speciális bizottságai is megállapíthatják, mekkora kárt okoz egy orvosi műhiba, így a károsultak vagy hozzátartozóik egyszerűbben és gyorsabban kaphatnak kártérítést.
Egy héttel ezelőtt Nagyváradon egy szalmonellafertőzött ötéves kislány vesztette életét, miután a helyi járványkórház orvosai antibiotikumok helyett lázcsillapítót adtak neki. A városban három hónapja egy tizenhét éves, sípcsonttörést szenvedett magyar fiú is meghalt az orvosi beavatkozás nyomán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.