Semjén: Új lendület a párbeszédben

A magyar állam támogatásáról biztosította a magyar közösséget és annak autonómiatörekvéseit, ugyanakkor egységre, összefogásra szólított hétvégi erdélyi látogatásakor Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős kormányfőhelyettes.

2010. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az új magyar kormány nemzetpolitikai elképzeléseiről, támogatáspolitikájáról, a kettős állampolgárság megadásáról tájékoztatta szombaton Kolozsváron az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetőit. A megbeszélésen a politikus leszögezte: Erdély tekintetében a magyar állam összmagyar összefogásban érdekelt, e téren pedig az EMNT és az RMDSZ kapcsolatát tekinti alapnak, Tőkés László személyét pedig iránytűnek. Bejelentette, új lendületet kívánnak adni a magyar–magyar párbeszédnek, és már júliusban összehívják a Gyurcsány-kormány által 2004 óta ellehetetlenített Magyar Állandó Értekezletet, és megmarad a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma is. Markó Béla, az RMDSZ és Tőkés László, az EMNT elnöke arra kérte a miniszterelnök-helyettest, hogy a magyar állam fordítson kiemelt figyelmet az erdélyi magyar felsőoktatás, a szellemi élet, a művészeti és oktatási intézmények támogatására, e téren Semjén az Orbán-kormány meszszemenő elkötelezettségéről biztosította tárgyalópartnereit. A nemrégiben az Európai Parlament alelnökévé választott Tőkés köszönetét fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnöknek a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásáért, egyúttal üdvözölte, hogy a Semjén Zsolttal folytatott megbeszélésén Traian Basescu román államfő is támogatásáról biztosította a magyar jogszabály alkalmazását. A KDNP elnöke a kincses városban az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetőivel is találkozott, a főtéren megkoszorúzta Márton Áron püspök szobrát, és a Házsongárdi temetőben tett látogatása alkalmával szorgalmazta, hogy a sírkert váljék az európai kulturális örökség részévé.
A kormányfőhelyettes pénteken ellátogatott Sepsiszentgyörgyre is, ahol részt vett a Székely Nemzeti Múzeumnak az épített örökség témájában rendezett kiállításán, majd székelyföldi tanácselnökökkel, polgármesterekkel találkozott. – Mi a magyarság számára soha nem kívántunk többet, mint ami Európa számos országában megvalósult, vagyis elkötelezettek vagyunk a kulturális és területi autonómia mellett. Románia regionalizációja terén számunkra az fogadható el, ha Kovászna, Hargita és Maros megye egy régiót alkot – jelentette ki Semjén, aki tegnap Gyulafehérváron felkereste Jakubinyi György római katolikus érseket, egyúttal pedig leszögezte: a magyar állam azt szeretné, ha nem valósulna meg a Verespatakra tervezett bányaberuházás, mivel nincs garancia a környezet biztonságának szavatolására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.