időjárás 20°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Semjén: Új lendület a párbeszédben

Rostás Szabolcs
2010.06.30. 22:00

A magyar állam támogatásáról biztosította a magyar közösséget és annak autonómiatörekvéseit, ugyanakkor egységre, összefogásra szólított hétvégi erdélyi látogatásakor Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős kormányfőhelyettes.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az új magyar kormány nemzetpolitikai elképzeléseiről, támogatáspolitikájáról, a kettős állampolgárság megadásáról tájékoztatta szombaton Kolozsváron az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetőit. A megbeszélésen a politikus leszögezte: Erdély tekintetében a magyar állam összmagyar összefogásban érdekelt, e téren pedig az EMNT és az RMDSZ kapcsolatát tekinti alapnak, Tőkés László személyét pedig iránytűnek. Bejelentette, új lendületet kívánnak adni a magyar–magyar párbeszédnek, és már júliusban összehívják a Gyurcsány-kormány által 2004 óta ellehetetlenített Magyar Állandó Értekezletet, és megmarad a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma is. Markó Béla, az RMDSZ és Tőkés László, az EMNT elnöke arra kérte a miniszterelnök-helyettest, hogy a magyar állam fordítson kiemelt figyelmet az erdélyi magyar felsőoktatás, a szellemi élet, a művészeti és oktatási intézmények támogatására, e téren Semjén az Orbán-kormány meszszemenő elkötelezettségéről biztosította tárgyalópartnereit. A nemrégiben az Európai Parlament alelnökévé választott Tőkés köszönetét fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnöknek a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásáért, egyúttal üdvözölte, hogy a Semjén Zsolttal folytatott megbeszélésén Traian Basescu román államfő is támogatásáról biztosította a magyar jogszabály alkalmazását. A KDNP elnöke a kincses városban az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetőivel is találkozott, a főtéren megkoszorúzta Márton Áron püspök szobrát, és a Házsongárdi temetőben tett látogatása alkalmával szorgalmazta, hogy a sírkert váljék az európai kulturális örökség részévé.
A kormányfőhelyettes pénteken ellátogatott Sepsiszentgyörgyre is, ahol részt vett a Székely Nemzeti Múzeumnak az épített örökség témájában rendezett kiállításán, majd székelyföldi tanácselnökökkel, polgármesterekkel találkozott. – Mi a magyarság számára soha nem kívántunk többet, mint ami Európa számos országában megvalósult, vagyis elkötelezettek vagyunk a kulturális és területi autonómia mellett. Románia regionalizációja terén számunkra az fogadható el, ha Kovászna, Hargita és Maros megye egy régiót alkot – jelentette ki Semjén, aki tegnap Gyulafehérváron felkereste Jakubinyi György római katolikus érseket, egyúttal pedig leszögezte: a magyar állam azt szeretné, ha nem valósulna meg a Verespatakra tervezett bányaberuházás, mivel nincs garancia a környezet biztonságának szavatolására.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.