Százmilliós terepjárók a missziónak

Öt Mercedes katonai terepjárót szerzett be tavaly az afganisztáni missziónak a Honvédelmi Minisztérium 660 millió forintért. A járművek azért kerültek több mint 130 millió forintba darabonként, mert különleges, ballisztikai védelemmel ellátott fegyverállványokkal vannak felszerelve. A beszerzés a katonák biztonsága érdekében elengedhetetlen volt, de lapunk úgy tudja, a költségekből lényegesen lefaraghattak volna, ha eleve fegyverállványokkal ellátott terepjárókat vásárolnak a gyártótól.

2010. 06. 10. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium (HM), hogy a beszerzésre a megnövekedett afganisztáni szerepvállalás, valamint a katonák biztonságának fokozása miatt volt szükség, hiszen az ázsiai országban szolgáló egységek magasabb szintű védelemmel rendelkező személygépjárműveket igényeltek. A minisztérium megerősítette: összesen öt Mercedes Benz (G280 CDI BA6 C+R SSA FB6) típusú katonai terepjárót vettek a honvédelmi miniszter által erre a feladatra biztosított külön célkeretből. A gépjárműveket 7,62 milliméteres PKT géppuska fogadására alkalmas, UMF-2 típusú, a járművel megegyező ballisztikai védelemi szintű, körkörösen forgatható fegyverállvánnyal szerelték fel. Az eszközök összárából a fegyverállványok részaránya 55 millió forintot tett ki.
Mint közölték, a terepjárókat a 2002-ben indított gépjármű-beszerzési program keretében vették meg.
A program egy 15 éves, 2003-tól 2017-ig tartó keretszerződés alapján folyik, amelyet a Rába Járműipari Holding Nyrt.-vel kötött a honvédség. A szaktárca állítása szerint a gépjármű átalakítás nélkül nem alkalmas a géppuskaállvány fogadására és hordozására, csak személyszállításra, ezért a Magyar Honvédség a Rába Járműipari Holding Nyrt.-től rendelte meg forgatható fegyverállvánnyal együtt a páncélozott terepjáró személygépjárműveket. Az öt gépjármű beszerzési ára átalakítás nélkül 605 millió forint lett volna – tette hozzá a szaktárca sajtóosztálya.
Információink szerint egyébként az idei bővítés az afganisztáni misszióban összesen 14 milliárd forintos költségvetési támogatást igényel, de az előző kormány csak 5,2 milliárdot biztosított a feladatra. A hiányzó 8,8 milliárd forint fedezetét ezért a 2010. második fele és a 2011. első negyedév maradványainak terhére kell előteremteni, amely komoly nehézségeket is okozhat az új kormánynak. A szerepvállalás növelésének feladatai a logisztika szinte minden területét érintik a fegyverzettől a gépjárműtechnikán és híradó-elektronikán át a műszaki, vegyvédelem-, egészségügyi és élelmiszer-ellátásig. Tartalmaznak ugyanakkor fejlesztési (például technikaieszköz- és anyagbeszerzés), valamint állandó működési feladatokat is (napi ellátás, szállítás).
Arról azonban a HM nem adott tájékoztatást, hogy pontosan milyen beszerzésekre lesz szükség, mert ez titkos adatnak számít.

Komoly lépések. Helyre kell állítani a honvédség becsületét – mondta a HM előtt álló feladatokról Simicskó István, a szaktárca leendő parlamenti államtitkára tegnap, a Clever Ferret 2010 nemzetközi hadgyakorlaton Hajmáskéren. Simicskó István szerint csorba esett a Magyar Honvédség becsületén, a legfontosabb feladatuk, hogy ilyen botrányok többet ne forduljanak elő, ennek érdekében a következő időszakban komoly lépéseket fognak tenni. A Clever Ferret 2010 a honvédség idei legnagyobb kiképzési rendezvénye; a június 6-án befejeződő nemzetközi hadgyakorlatban összesen csaknem 2400 magyar, olasz és szlovén katona vesz részt, a cél egy újabb afganisztáni szerepvállalásra való sikeres felkészülés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.