időjárás 27°C Konstantin 2022. május 21.
logo

Százmilliós terepjárók a missziónak

Haraszti Gyula
2010.06.10. 22:00

Öt Mercedes katonai terepjárót szerzett be tavaly az afganisztáni missziónak a Honvédelmi Minisztérium 660 millió forintért. A járművek azért kerültek több mint 130 millió forintba darabonként, mert különleges, ballisztikai védelemmel ellátott fegyverállványokkal vannak felszerelve. A beszerzés a katonák biztonsága érdekében elengedhetetlen volt, de lapunk úgy tudja, a költségekből lényegesen lefaraghattak volna, ha eleve fegyverállványokkal ellátott terepjárókat vásárolnak a gyártótól.

Úgy tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium (HM), hogy a beszerzésre a megnövekedett afganisztáni szerepvállalás, valamint a katonák biztonságának fokozása miatt volt szükség, hiszen az ázsiai országban szolgáló egységek magasabb szintű védelemmel rendelkező személygépjárműveket igényeltek. A minisztérium megerősítette: összesen öt Mercedes Benz (G280 CDI BA6 C+R SSA FB6) típusú katonai terepjárót vettek a honvédelmi miniszter által erre a feladatra biztosított külön célkeretből. A gépjárműveket 7,62 milliméteres PKT géppuska fogadására alkalmas, UMF-2 típusú, a járművel megegyező ballisztikai védelemi szintű, körkörösen forgatható fegyverállvánnyal szerelték fel. Az eszközök összárából a fegyverállványok részaránya 55 millió forintot tett ki.
Mint közölték, a terepjárókat a 2002-ben indított gépjármű-beszerzési program keretében vették meg.
A program egy 15 éves, 2003-tól 2017-ig tartó keretszerződés alapján folyik, amelyet a Rába Járműipari Holding Nyrt.-vel kötött a honvédség. A szaktárca állítása szerint a gépjármű átalakítás nélkül nem alkalmas a géppuskaállvány fogadására és hordozására, csak személyszállításra, ezért a Magyar Honvédség a Rába Járműipari Holding Nyrt.-től rendelte meg forgatható fegyverállvánnyal együtt a páncélozott terepjáró személygépjárműveket. Az öt gépjármű beszerzési ára átalakítás nélkül 605 millió forint lett volna – tette hozzá a szaktárca sajtóosztálya.
Információink szerint egyébként az idei bővítés az afganisztáni misszióban összesen 14 milliárd forintos költségvetési támogatást igényel, de az előző kormány csak 5,2 milliárdot biztosított a feladatra. A hiányzó 8,8 milliárd forint fedezetét ezért a 2010. második fele és a 2011. első negyedév maradványainak terhére kell előteremteni, amely komoly nehézségeket is okozhat az új kormánynak. A szerepvállalás növelésének feladatai a logisztika szinte minden területét érintik a fegyverzettől a gépjárműtechnikán és híradó-elektronikán át a műszaki, vegyvédelem-, egészségügyi és élelmiszer-ellátásig. Tartalmaznak ugyanakkor fejlesztési (például technikaieszköz- és anyagbeszerzés), valamint állandó működési feladatokat is (napi ellátás, szállítás).
Arról azonban a HM nem adott tájékoztatást, hogy pontosan milyen beszerzésekre lesz szükség, mert ez titkos adatnak számít.

Komoly lépések. Helyre kell állítani a honvédség becsületét – mondta a HM előtt álló feladatokról Simicskó István, a szaktárca leendő parlamenti államtitkára tegnap, a Clever Ferret 2010 nemzetközi hadgyakorlaton Hajmáskéren. Simicskó István szerint csorba esett a Magyar Honvédség becsületén, a legfontosabb feladatuk, hogy ilyen botrányok többet ne forduljanak elő, ennek érdekében a következő időszakban komoly lépéseket fognak tenni. A Clever Ferret 2010 a honvédség idei legnagyobb kiképzési rendezvénye; a június 6-án befejeződő nemzetközi hadgyakorlatban összesen csaknem 2400 magyar, olasz és szlovén katona vesz részt, a cél egy újabb afganisztáni szerepvállalásra való sikeres felkészülés.