Új drogok a romániai tiltólistán

További nyolc pszichotróp, hallucinogén hatású szer került fel a tiltott anyagok listájára Romániában, ahol februárban huszonhét, egészségre káros szintetikus hatóanyagot és kilenc hallucinogén növényt tettek indexre a hatóságok.

2010. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatják a fiatalok körében népszerű, de jelentős egészségkárosodást, sőt sok esetben halált is okozó könnyű drogok elleni harcot a román hatóságok. Emil Boc jobbközép kormánya szerda esti ülésén újabb nyolc pszichotróp, hallucinogén hatású szert iktatott a tiltott anyagok listáján, ezeket a könnyű drogoknak számító anyagokat ezentúl tilos forgalomba hozni az országban. A Boc-kabinet még februárban üzent hadat az álomboltokban árult hangulatfokozó szereknek, és akkoriban 27, az egészségre káros szintetikus hatóanyag és kilenc hallucinogén növény kereskedelmét, valamint fogyasztását tiltották be. Cseke Attila romániai egészségügyi miniszter szerint a lista bővítését az indokolta, hogy a pszichoaktív hatóanyagok és növények betiltását szabályozó sürgősségi rendelet életbelépése óta a kórházak ügyeletein továbbra is jelentkeztek olyan fiatalok, akik könnyű drogtól lettek rosszul. Kiderült ugyanis, hogy a kereskedők olyan új szereket dobtak a piacra, amelyek az ismert, „klasszikus” drogokhoz hasonló hatást váltanak ki, sőt egyesek annál súlyosabb tüneteket okoznak, és függőséghez vezetnek. Hivatalos adatok szerint idén 1300 személy igényelt orvosi ellátást hallucinogén anyagok fogyasztása miatt Romániában. Mivel sok könnyűdrog-kereskedő időközben profilt váltott, és immár „aromaterápia” fedőnéven kínálja a fiataloknak a hallucinogén anyagokat, a rendőrség az utóbbi hetekben több boltot bezáratott, harminc bűnvádi eljárást indított, és 35 kilogramm anyagot lefoglalt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.