Új Közép-Európa épül

Új közép-európai koncepcióval áll elő a magyar kormány, amelynek lényege a térség országai közötti együttműködés elmélyítése és intenzívebbé tétele, az új Közép-Európa felépítése – nyilatkozta tegnap bukaresti tárgyalásai során Németh Zsolt. A Külügyminisztérium államtitkára szerint további lépések következnek a nemzetpolitikában.

2010. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diszkriminatív élcelődés. Diszkriminatívnak minősítette a román diszkriminációellenes tanács az Academia Catavencu szatirikus hetilap Magyar megszállás alatt a román kultúra című reklámszpotját. Ebben annak kapcsán, hogy az RMDSZ-es Kelemen Hunor irányítja a bukaresti művelődési tárcát, a vicclap arról beszélt: a magyarok a IX. században rátámadtak Európára, és számos harci sikert értek el, a legutóbbit éppen 2010-ben, amikor sikerült meghódítaniuk egy lusta délkelet-európai népet, amely harc nélkül átengedte nekik a művelődési minisztériumot. (R. Sz.)


Kézzelfoghatóvá válik a következő hetekben-hónapokban az a nemzeti fordulat, amelyet az új magyar kormány fontosnak tart a nemzetpolitikában, és amelyet megelőlegezett a kettős állampolgárságról, valamint a nemzeti együvé tartozásról szóló törvény – mondta lapunknak tegnap Németh Zsolt, miután Bukarestben megbeszélést folytatott Markó Béla RMDSZ-elnökkel, romániai kormányfőhelyettessel. A Külügyminisztérium államtitkára a Duna-stratégiában részt vevő 14 ország külügyminisztereinek constantai találkozóján is részt vesz. A politikus elmondta: az új magyar kormány új közép-európai koncepciót terjeszt elő, amellyel szeretné intenzívebbé tenni a térség országai közötti együttműködést. „Ennek a kooperációnak nem célja, hogy negatív szándékkal lépjen fel akár kelet, akár nyugat irányában, hanem az az értelme, hogy kiaknázza a közép-európai országok együttműködésében rejlő, szerteágazó lehetőségeket” – húzta alá Németh Zsolt, hozzátéve: Lengyelország mellett Magyarország különös jelentőséget tulajdonít Romániának, hiszen ezzel a két, magát középhatalomnak tartó országgal való együttműködésnek döntő jelentősége van a közép-európai építkezés szempontjából.
– Üdvözöljük, hogy Bukarest is stratégiai partnerség megteremtésében gondolkodik, mi erre nyitottak vagyunk, és készen állunk arra, hogy ezt tartalommal töltsük meg – szögezte le az államtitkár. Németh Zsolt elmondta, Budapest kész arra, hogy román diplomatákat fogadjon a magyar EU-elnökség idején az államigazgatásban, és szeretne olyan román célokat képviselni, mint például az országnak a schengeni övezethez való csatlakozása. Kérdésünkre közölte: Magyarország a differenciáltság elvére épülő kiegyensúlyozottságot kíván elérni a magyar szomszédság- és nemzetpolitikában, a román–magyar kapcsolatok terén pedig hangsúlyosan kezeli a regionalizáció kérdését. Németh Zsolt külön üdvözölte, hogy Románia megértéssel fogadta az új magyar kormány nemzetpolitikai lépéseit, ugyanakkor megköszönte, hogy Bukarest félmillió homokzsákkal és 50 millió forint gyorssegéllyel segítette a magyarországi árvízkárosultakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.