Wieszt kilép, de marad

2010. 06. 10. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vád a tatai szocialista ellen. A Tatai Edzőtábor volt vezetőjét, Orbán Istvánt 50 millió forintot meghaladó összegű károkozással, vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel, sikkasztással és csalással vádolja a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség – közölte a szervezet sajtószóvivője. Orbán István a vád szerint a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézetnek (NUSI) okozott kárt, az ügyészség a vádiratot a napokban benyújtotta a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságnak. – A további gyanúsítottak közül egy embernél bizonyítottság hiányában, míg hat esetben megrovás alkalmazásával szüntette meg a főügyészség a nyomozást – tette hozzá Miskolczi Ivett. Orbán István az MSZP Komárom-Esztergom megyei alelnöke volt. 2008 szeptemberében vették őrizetbe, 2009. március végén mondott le a tatai képviselő-testületi mandátumáról. Akkori nyilatkozatában ártatlannak vallotta magát és közölte, hogy az előzetes letartóztatása óta összegyűlt képviselői tiszteletdíját a tatai sport támogatására ajánlja fel. (MTI)


Nemcsak felfüggesztette párttagságát a korrupciógyanús ügybe keveredett szocialista Wieszt János, hanem kilép a Fővárosi Közgyűlés és a XI. kerületi képviselő-testület MSZP-frakciójából is – ezt tegnap közleményben jelentette be a szocialista politikus, akit a hét végén mandátumairól való lemondásra szólított fel pártja elnöksége. Wieszt, aki Újbudán vagyongazdálkodási bizottsági elnök és frakcióvezető is volt, leszögezte: „Önkormányzati képviselői mandátumomról és az általam viselt tisztségekről nem mondok le, mivel ezzel azt a hamis látszatot kelteném, hogy elismerem bűnösségemet. Nem. Ártatlan vagyok és áldozat.” – Mivel látom, hogy személyem tehertétellé vált a szocialista párt számára, ezért nem kívánok indulni a 2010-es önkormányzati választásokon – fűzte hozzá.
Mint ismeretes, a Fidesz által nyilvánosságra hozott videofelvétel alapján a becslések szerint havonta milliókat kereső szocialista 2,2 millió forint kenőpénzt vett át egy vállalkozótól.
– A rólam készült felvétel hazug, manipulatív és szerkesztett, egyetlen célja a lejáratásom. Megdönthetetlen bizonyítékaim vannak, hogy Kupper András vádjai hamisak – írta a Fidesz XI. kerületi frakcióvezetőjéről Wieszt János, aki a minap már kölcsönnek nevezte az átvett összeget. Kupper a felvételről csak annyit állított, hogy az önmagáért beszél. Szerinte az erkölcsi tartását vesztett MSZP-s most őt akarja besározni, de inkább le kellene mondania, mert képviselői esküjével ellentétes, amit ország-világ láthatott.
Nyakó István, az MSZP szóvivője elismerte, Wieszt Jánostól nem ezt várták. – A közéletből is távoznia kellene, azonban lemondatni jog szerint nem tudjuk – tette hozzá. Szerinte már nincs politikai jelentősége, hogy egy-két ülésen még szavazataival kisegítheti a főváros és a kerület balliberális vezetőit.
Tafferner Éva, a BRFK szóvivője közölte: a vesztegetés miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozásban jelenleg a videofelvételt vizsgálják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.