Basescu tartja ígéretét

2010. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdélyi nézeteltérés. A Tőkés László által javasolt átvilágítás miatt nem alakult meg a hét végén az erdélyi Kulturális Autonómia Tanács. A Markó Béla vezette RMDSZ ugyanis nem ért egyet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének javaslatával, miszerint a testület képviselőire vonatkozzanak a lusztráció szabályai, azaz ne tölthessenek be tisztséget a kommunista nómenklatúra kiszolgálói. Tőkés leszögezte: miután erdélyi református egyházában végigvitte az átvilágítást, nem hajlandó engedni az ügyben. (R. Sz.)


A képviselőház által már megszavazott oktatási törvény mihamarabbi elfogadását kérte tegnap a bukaresti szenátus elnökéhez intézett levelében Traian Basescu román államfő. Az elnök arra figyelmeztet: ahhoz, hogy a jogszabály előírásait már a következő tanévtől alkalmazni lehessen, még a parlamenti vakáció előtt el kell fogadnia a szenátusnak is. Mint ismeretes, az új jogszabály lehetővé teszi az ország kisebbségi diákjai számára, hogy első osztálytól a tizenkettedikig anyanyelvükön tanulják Románia történelmét és földrajzát. A törvény végleges elfogadásának szükségességét Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős kormányfőhelyettes is felvetette Basescunak pénteki bukaresti tárgyalásain, az államfő pedig ígéretet tett, hogy közbenjár az ügyben.
A román elnök egyébként azt javasolta a kormányzó román demokraták vezetőinek és honatyáinak, hogy összpontosítsanak a legsürgősebb gazdasági teendőkre, és karcsúsítsák a minisztériumok létszámát, a nemrég meglebegtetett kormányátalakítást pedig halaszszák őszre. Basescu sürgette az alkotmányellenesnek ítélt lusztrációs törvény parlamenti korrigálását is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.