Bírái előtt a gázoló diplomata

Vádat emelt a bukaresti főügyészség Silviu Ionescu, Románia volt szingapúri gazdasági attaséja ellen az ázsiai városállamban tavaly decemberben elkövetett halálos gázolása miatt. A diplomatát közel két hónapja helyezték előzetes letartóztatásba.

2010. 07. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíróság elé állítják Bukarestben a szingapúri román nagykövetség cserbenhagyásos gázolást elkövető egykori gazdasági attaséját. Silviu Ionescu ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt csütörtökön emelt vádat a román főügyészség a délkelet-ázsiai városállamban tavaly decemberben okozott halálos közlekedési baleset ügyében. A legfelső bíróság ügyészsége szerint Ionescu az incidens után nem sokkal diplomáciai mentességével visszaélve, felettesei tudta nélkül menekült el Szingapúrból a felelősségre vonás elől, és megpróbálta befolyásolni a nyomozás menetét. A vádirat szerint a román diplomatát gondatlanságból elkövetett emberöléssel és súlyos testi sértéssel, cserbenhagyással és hamis tanúzással vádolják.
Silviu Ionescu tavaly december 15-én hajnalban egy követségi Audi A6 típusú személygépkocsi volánjánál ülve Szingapúrban két alkalommal is figyelmen kívül hagyta a közlekedési lámpa tilos jelzését, két kereszteződésben is gyalogosokat gázolt, ám a történtek ellenére elhagyta a helyszínt. Az áldozatok egyike, egy harmincéves férfi a kórházba szállítást követően életét vesztette, a másik két gyalogos súlyos sérüléseket szenvedett. Ionescut azért vádolják hamis tanúzással is, mert utólag azt vallotta a szingapúri rendőröknek, hogy a baleset előtt ellopták a követségi luxusautót, így már csak ezért sem ülhetett ő a volánnál a gázolások időpontjában. A román ügyészség által lefolytatott ankét nyomán azonban bizonyítást nyert, a volt attasé nem mond igazat, és ő vezette a hivatali gépkocsit. Sőt Ionescu megpróbálta valótlanságok állítására rábírni a tanúkat, például arra kérte a román nagykövetség sofőrjét, biztosítson számára hozzáférést a képviselet gépkocsiparkjának útvonalait rögzítő adatbázishoz. Emiatt a diplomatát május elején előzetes letartóztatásba helyezte Bukarest V. kerületének bírósága, többszöri szabadlábra helyezési kérelmét elutasították. A szingapúri ügyészség által lefolytatott nyomozás ugyanakkor azt is felderítette, hogy Ionescu egy fogadáson nagy mennyiségben fogyasztott alkoholt a baleset okozása előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.