Életeket követelt a román ítéletidő

Tizenegyen vesztették életüket Románia két keleti megyéjében tegnap hajnalban a felhőszakadások okozta áradások következtében, több száz embert kilakoltattak. Eközben az ugyancsak áradások sújtotta székelyföldi megyékben stabilizálódik a helyzet.

2010. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli helyzet alakult ki tegnap Románia északkeleti felében a hatalmas felhőszakadások nyomán bekövetkezett áradások miatt. A bőséges, négyzetméterenként ötven litert is meghaladó esőzések következtében óriásira duzzadt a patakok és folyók vízhozama Botosani, Suceava és Bákó megyében, ahol több ezer lakóházat elöntött a víz. A legsúlyosabb helyzet a Románia északkeleti csücskében fekvő Botosani megyében alakult ki. Itt az ítéletidő következtében tegnapra virradóra heten haltak meg, csaknem 1800 embert kilakoltattak otthonából, ötezer hektár termőföld és kaszáló víz alá került, számos közutat lezártak. Az ítéletidő leginkább a megye második legnagyobb települését, a 36 ezres lélekszámú Dorohoi városát sújtotta, amelynek keddre virradóra szinte valamennyi utcáját elárasztották a medrükből kilépett patakok és a települést átszelő Jijia folyó. Sokan a háztetőkre és a fákra menekültek az iszonyú ár elől, hat embert azonban elsodort a víz, egy tizenöt éves fiatal holttestét tegnap délután találták meg, ezer embert evakuáltak a hatóságok.
A szomszédos Suceava megyében négyen meghaltak, két embert pedig eltűntnek nyilvánítottak, az árvíz itt 54 települést érint, félezer embert költöztettek ki lakásából. Ebben a megyében több helyen a négyzetméterenkénti 125 litert is elérte a lehullott csapadék mennyisége. A baj továbbra sem múlt el, mivel a román vízügyi hatóság ma délutánig a térség több folyóján elrendelte a legmagasabb szintű, vörös árvízriasztást, emiatt tegnap délután a katasztrófavédelmi alakulatok nekiláttak hét Szeret menti település kiürítésének. Több miniszterével együtt tegnap az árvíz sújtotta településekre látogatott Emil Boc román miniszterelnök, aki kormánya nevében anyagi támogatást ígért a bajbajutottaknak.
Folytatódik az árvízi védekezés a székelyföldi Hargita és Kovászna megyében is, ahol az elmúlt napokban ugyancsak tetemes anyagi károk keletkeztek a felhőszakadás okozta áradás miatt. Vörös árvízriadó lépett életbe tegnap Kovászna megyében a Feketeügy folyón, amely miatt korábban kilenc embert kellett evakuálni, a kárelhárítás terén ugyanakkor példás összefogásról tettek tanúbizonyságot a székely települések. A bajba jutott falvak lakói éjt nappallá téve, a katasztrófavédelem munkatársaival és a tűzoltókkal vállvetve hordták a homokzsákokat, erősítették a gátakat.
A román hatóságok eddigi adatai szerint az elmúlt egy hét áradásai nyomán huszonegy ember vesztette életét az országban. Az ítéletidő első hulláma egy héttel ezelőtt az erdélyi Kolozs, Fehér és Beszterce-Naszód megyére csapott le, akkor Kolozs megyében hárman vesztették életüket az áradások miatt, az egyik áldozat, egy 23 éves, a megduzzadt Sebes-Körös által elsodort fiatalember holttestét tegnap találták meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.