Focivébé kizárólag románul

Nem követheti magyarul a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit a romániai nézők egy része, miután a román közszolgálati televízió nyomására több műsorszolgáltató elsötétíti a Magyar Televízió csatornáit az élő közvetítések alatt.

2010. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási felháborodást váltott ki az erdélyi magyar tévénézők körében több kábelszolgáltató ama intézkedése, hogy a Dél-Afrikában zajló futball-világbajnokság idején korlátozzák a Magyar Televízió élő közvetítéseinek sugárzását. A sokak által cenzúrának nevezett lépés többek között a román távközlési piac legnagyobb szereplője, a telefon-, internet- és kábeltévé-szolgáltatást egyaránt nyújtó Romtelecom társaság előfizetőit sújtja. A cég Dolce nevű műholdas műsorszóró szolgáltatásának Hungarian csomagjában szereplő m1 és m2 csatornákat néhány napja elsötétítik arra az időre, amíg zajlanak a futballtorna mérkőzéseinek élő közvetítései. „Kövessék a FIFA 2010-es világbajnokság mérkőzéseit kizárólag a TVR1, TVR HD és a Telesport csatornákon!” – olvasható a képernyőn megjelenő, román nyelvű felirat. A Romtelecom illetékesei azzal indokolják az intézkedést, hogy a román közszolgálati televízió exkluzív joggal bír Románia területén a világbajnoki mérkőzések közvetítésére június 11. és július 11. között, akárcsak az MTV Magyarország területén, és az RTV felszólítása nyomán folyamodtak a képernyő-elsötétítéshez.
Szász Attila, a román audiovizuális tanács magyar tagja szerint a médiahatóság nem avatkozhat be a sportközvetítésekről és filmek sugárzásáról kötött szerződésekbe. Tőkés László, az Európai Parlament nemrégiben megválasztott alelnöke a Krónika erdélyi magyar napilapnak elmondta, javasolja majd a közvetítési jogokkal összefüggő visszásságok kivizsgálását Brüsszelben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.