Harc a rajtpozíciókért

V Í V Á S<br /><br />A londoni olimpiára kiírt kvalifikációs sorozat a vívóknál hivatalosan jövő áprilisban indul, ám a jó rajtpozíciókhoz már a hét végén kezdődő lipcsei Európa-bajnokságon lendületet kellene venni. Már csak azért is, nehogy menthetetlenül beragadjunk a rajtnál. Jelenleg ugyanis csupán öt versenyzőnk neve található a szakági világranglistákon a legjobb húsz között.

2010. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa-bajnoki címvédő és tavaly vb-ezüstérmes férfi párbajtőr-együttesünk éppenséggel első a rangsorban; vérzik is a szívünk, hogy a szakág csapatversenye, miként a női kardozóké is, lekerült a 2012-es ötkarikás játékok programjáról. Egyéniben a legjobb esetben is csak ketten juthatnak ki Londonba a világranglistáról, s nem túl biztató, hogy Boczkó Gábor momentán a 29., Imre Géza a 30., a többiek pedig értelemszerűen még hátrébb soroltak be. Rédli András ki is szorult a csapatból, Lipcsében csak egyéniben léphet pástra. A női párbajtőrözőknél Szász Emese a második helyet foglalja el, de csapatunk a 10. helyen szerénykedik, s most két újonc, Budai Dorina és Antal Edina kerül a mély vízbe. Nagy Tímea ugyan 40 évesen is megnyert két hazai válogatót, a tauberbischofsheimi Világkupán pedig bronzérmes volt, a hivatalos verzió szerint azonban munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudta vállalni a közös Eb-felkészülést. Ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy Kulcsár Győző szövetségi kapitány a jövő csapatát építve nem is nagyon erőlteti a kétszeres olimpiai bajnok szerepvállalását, hogy finoman fogalmazzunk.
A női tőrcsapatban szülés után immár Knapek Edina mellett Mohamed Aida is harcra kész, s az együttesnek van hova előrelépnie, mert csak 11. a világranglistán; a férfiak 21. pozíciója ez esetben még kevésbé nyerő szám. A legbiztatóbb kétségkívül a férfi kard helyzete. Decsi Tamás 5., Szilágyi Áron 10., Nemcsik Zsolt 14. a rangsorban; utóbbinak, az athéni olimpia ezüstérmesének azonban Nébald György szövetségi kapitány – miként tavaly – az idei Eb-n is csak egyéniben szavaz bizalmat. Holott a vb-bronzérmes együttes szekere nem úgy fut, mint egy éve ilyenkor, a világranglista 5. helyezettjeként utazik Lipcsébe.
„Az Európa-bajnokság eredményei másfélszeres szorzóval számítanak be a rangsorba, így az Eb már egyfajta belépő a jövő áprilisban induló olimpiai kvalifikációs sorozatba. S nem mindegy, ennek hogy futunk majd neki” – fejtegette a szakvezető a Magyar Vívó Szövetség sajtótájékoztatóján, amelyen elhangzott, hogy megpályázzuk a 2013-as vb rendezési jogát, az előttünk álló kontinensviadalon pedig a korábbi évek gyakorlatai alapján ezúttal is három-négy érem megszerzése a cél.
Nehéz lenne azonban megtippelni, hogy ezeket kik szállítják, és ez bizony új helyzet.

Az Eb-csapat: férfiak, kard: Decsi Tamás, Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Nemcsik Zsolt (csak egyéniben), Lontay Balázs (csak csapatban); párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter, Rédli András (csak egyéniben), Pádár Tamás (csak csapatban); tőr: Szabados Gábor, Gátai Róbert, Bíró Péter, Berjozkin Anton (csak egyéniben), Szabados Kristóf (csak csapatban); nők, kard: Nagy Orsolya, Pető Réka, Benkó Réka, Várhelyi Anna; párbajtőr: Szász Emese, Takács Emese, Antal Edina, Budai Dorina; tőr: Varga Gabriella, Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Katalin (csak egyéniben), Kreiss Fanni (csak csapatban).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.