Hibázott a lezuhant román katonai gép pilótája?

A szakértői vizsgálatok elsődleges adatai szerint valószínűleg emberi mulasztás okozta a Romániában hétfőn délután bekövetkezett légi katasztrófát, amelyben életét vesztette a légierő és a haditengerészet tizenkét katonája.

2010. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkettőre emelkedett tegnap a romániai Constanta megye Tuzla támaszpontján hétfőn bekövetkezett légi katasztrófa halálos áldozatainak száma. A baleset akkor következett be, amikor egy ejtőernyős gyakorlóugrásra készülő katonákat szállító, Antonov (An–2) típusú repülőgép eddig ismeretlen okból a felszállás után nem sokkal lezuhant és kiégett. Órákig tartott a holttestek kiszabadítása a kiégett katonai gép roncsai közül, az utolsó áldozatot csupán tegnap hajnalra sikerült megtalálni.
Miközben hétfőn este még csak tíz halálos áldozatról szóltak a hírek, később jelentették, hogy egy újabb, válságos állapotban lévő sérült is elhunyt, tegnap hajnalban pedig a kórházba szállított három súlyos sérült egyike is életét vesztette. A román védelmi minisztérium tegnapi közlése szerint a tizenkét halálos áldozat közül négyen a légierő, nyolcan pedig a haditengerészet kötelékében szolgáltak. Az áldozatok életkora 22 és 49 év között van, többségük nem volt családos, az életben maradt két sérültet a bukaresti katonai kórházba szállították, állapotukat azonnali orvosi beavatkozással sikerült stabilizálni. Kiderült, a sérülteket a haditengerészet egyik, a baleset helyszínén tartózkodó munkatársa mentette ki a lángoló roncsok közül. Életét vesztette a lángoló gép fedélzetén Nicolae Jianu, a román légierő boboci kiképzőiskolájának parancsnoka is, aki a jelentések szerint maga vezette a katonai repülőt.
A bukaresti védelmi tárca különbizottságot állított fel a szerencsétlenség okainak felderítésére. A katonai ügyészek lefolytatta elsődleges vizsgálat egyik feltételezése szerint a repülőgép meghibásodhatott, a másik hipotézis emberi mulasztással számol, szakértők ugyanakkor ez utóbbit tartják valószínűbbnek. Victor Strambeanu, a román légierő tábornoka bejelentette: a baleset okainak felderítéséig nem emelkedhetnek a levegőbe a régi típusú, szovjet gyártmányú repülőgépek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.