Őrizetben a román bulvártévés

Őrizetbe vette Románia korrupcióellenes ügyészsége tegnap az ország egyik legismertebb bulvárújságíróját, az OTV kereskedelmi csatorna tulajdonos-műsorvezetőjét. Dan Diaconescut és egyik beosztottját azzal gyanúsítják, hogy 200 ezer eurót követelt egy Arad megyei polgármestertől állítólagos üzleti érdekeltségei „elhallgatása” fejében.

2010. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gátlástalan szenzációhajhászás okozta a vesztét Románia egyik legismertebb, egyúttal legellentmondásosabb hírnévre szert tett bulvárújságírójának. A bukaresti főügyészég korrupcióellenes ügyosztálya (DNA) tegnap hajnalban, maratoni kihallgatás után zsarolás és fenyegetés alapos gyanújával vizsgálati fogságba helyezte Dan Diaconescut, az Obiectiv TV tulajdonos-műsorvezetőjét. A 42 éves újságírón kívül őrizetbe vették a tévécsatorna által hosszú ideje műsorvezetőként foglalkoztatott Doru Parvot is. A nyomozati anyag értelmében a két gyanúsított több alkalommal megfenyegette és megzsarolta a román–magyar határ mentén fekvő Arad megyei Zaránd község polgármesterét, Ion Motót. Az ügyészség szerint Dan Diaconescu az OTV ügyvivőjeként és műsorrendezőjeként közvetlenül és – Doru Parvén keresztül – közvetve több ízben is megfenyegette a vidéki elöljárót. Arra próbálta kényszeríteni, fizessen neki 200 ezer eurót, ellenkező esetben nyilvánosságra hozzák, hogy illegálisan szerezte vagyonát, és törvénytelen telekügyletekbe bonyolódott. A fenyegetések hatására a polgármester ki is fizetett egy összesen 8,3 millió forintnak megfelelő összeget (30 ezer eurót és 4200 lejt), egyúttal azonban bűnvádi feljelentést tett az ügyészségen a zsarolók ellen. A gyanúsítottak ügyvédei politikai indíttatásúnak nevezték a védenceik ellen indított bűnvádi eljárást, szerintük a nyomozó hatóság egyetlen bizonyítéka egy korábbi OTV-műsor felvétele, amelyen Diaconescu bejelenti: hamarosan „szenzációs” képsorokat mutatnak be Zaránd polgármesteréről. A riportot azonban soha nem hozták nyilvánosságra.
Dan Diaconescu bukaresti villájánál, valamint a bulvártévé stúdiójában őrizetbe vétele előtt kommandósok közreműködésével házkutatást tartottak az ügyészek. A gyanúsított – akinek vagyonát a román sajtó 30 millió euróra becsüli – ekkor éppen külföldön nyaralt, de a hatósági akció hírére magángépével azonnal hazarepült, és Rolls Royce luxusautójával jelent meg az ügyészségen. A pályafutása alatt számos minőségi napilapnál megfordult, néhány szakmai elismerést is begyűjtött tévés évekkel ezelőtt vágott neki egész estés, „one man show-ként” futtatott műsorának saját csatornáján. Ezek arról voltak hírhedtek, hogy a meghívottak – politikusok vagy önjelölt gazdasági, politikai szakértők – gyakorlatilag bármilyen kijelentésre, vádra ragadtathatták magukat. A pártatlanság hiánya, a szakmai szabályok felrúgása miatt a román audiovizuális tanács rendszeresen pénzbírsággal büntette a csatornát. Hűen tükrözi az OTV módszereit, hogy tulajdonosa rendszeresen fogadott el „képernyődíjat” meghívottaitól, a Diaconescuval együtt rács mögé küldött Doru Parv pedig egy ideje Románia első számú jövendőmondójának kiáltotta ki magát. Jóslásaiért pénzt kért a nézőktől, akik közül többen feljelentették szélhámosság miatt. Ennek ellenére a csatorna jelentős nézettségre tett szert, és többször lekörözte a nagy román kereskedelmi tévéket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.