Román tévés panasz a Magyar Televízióra

Bepanaszolta a Román Televízió az európai közszolgálati televíziókat tömörítő Európai Műsorszolgáltató Uniónál a Magyar Televíziót amiatt, hogy utóbbi Romániában is sugározza a futball-világbajnokság mérkőzéseit. Az MTV sajnálja a történteket, és felkérte a romániai kábelszolgáltatókat a műsorok kódolására a mérkőzések idején.

2010. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új fordulatot vett a román és a magyar közszolgálati tévék között a Dél-Afrikában zajló labdarúgó-világbajnokság tudósításai miatt kialakult vita. A Román Televízió (RTV) bepanaszolta az európai közszolgálati televíziókat tömörítő Európai Műsorszolgáltató Uniónál (EBU) a Magyar Televíziót amiatt, hogy az Romániában is sugározza a futball-világbajnokság mérkőzéseit, noha ott a bukaresti csatorna rendelkezik a kizárólagos közvetítési jogokkal. A kolozsvári Krónika napilap az RTV sajtóosztályától megtudta, miközben a román közszolgálati tévé kódolta dél-afrikai közvetítéseit, hogy Románia határain túl ne nézhessék azokat, az MTV megsérti kizárólagos sugárzási jogát azzal, hogy nem kódolja a meccstudósításokat.
Mint beszámoltunk, erdélyi magyar tévénézők körében óriási felháborodást váltott ki az utóbbi napokban, hogy több romániai kábelszolgáltató korlátozza a Dél-Afrikában zajló futball-vb idején az MTV közvetítéseinek sugárzását. A kábelszolgáltatók azzal indokolják az intézkedést, hogy az RTV felszólítása nyomán folyamodtak a képernyő-sötétítéshez. Az RTV illetékesei közölték: megkeresésükre az MTV elismerte a hibáját, belátta, csak Magyarország területére van kizárólagos közvetítési joga, vállalta, tájékoztatja a romániai kábeles és műholdas televíziós szolgáltatókat: nem áll jogukban a focivébé magyar közvetítéseit sugározni.
Schulek Csaba, az MTV sportfőszerkesztőségének vezetője lapunknak elmondta, nagyon sajnálja a történteket, mert szerettek volna a határon túli magyar nézőiknek is tájékoztatást nyújtani a focivébéről. „A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) viszont az MTV számára sajnos csak Magyarország területére adta el a jogokat, és kifejezetten tiltja, hogy interneten, földfelszíni sugárzással vagy kábeles terjesztéssel bármelyik más országba továbbítsuk a mérkőzéseket. Mi próbáltunk tenni ez ellen, felvettük a kapcsolatot az EBU-val, de leszögezték, a FIFA szerződése szent és sérthetetlen, amin a szövetség nem hajlandó változtatni, gondolom azért, mert az RTV érdekeit védi, hiszen a román tévé is sok pénzt fizet a közvetítési jogokért” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Schulek. A sportfőszerkesztő hozzátette, felszólították az MTV-vel partnerségben lévő romániai kábelszolgáltatókat, a szerződés értelmében kódolják a mérkőzések idején a műsort. „Mi ezáltal megtettük a kötelezettségünket, de az ellen nem tudunk lépéseket tenni, ha valamelyik szolgáltató nem teljesíti a kérésünket. Egyéb lépést nem tudunk, és nem is akarunk tenni az ügyben” – szögezte le Schulek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.