Véres családi dráma Medgyesen

Végzett két gyermekével, majd a vonat elé vetette magát az erdélyi Medgyes városának unitárius lelkésze. A 35 éves férfi cselekedete mögött pszichés gondjai, valamint felesége súlyos betegsége húzódhat.

2010. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbiai Gyerekgyilkost keresnek. Gyilkosság áldozata lett szombaton egy nyolcéves kislány Szerbiában, holttestét szülei találták meg a szomszéd házban. A kislányt a tettes megerőszakolta, majd megfojtotta. A gyanúsított a ház 52 éves tulajdonosa, akit a bűntény elkövetése óta senki sem látott az Újvidékhez közeli faluban. A rendőrök megkezdték a fölkutatását. (MTI)


Szörnyű dráma rázta meg az erdélyi Medgyes magyar közösségét: szombaton este meggyilkolta két gyermekét, majd öngyilkos lett a város unitárius lelkésze. A Szeben megyei ügyészség tájékoztatása szerint a 35 éves Cseh Dénes aznap délután bevásárolni indult öt- és hétéves fiával, ismeretlen okok miatt azonban csak addig a templomig jutottak, ahol a lelkész szolgált. Itt az apa bántalmazta a kicsiket – fejükön ütésnyomokat találtak –, akiknek halálát a törvényszéki orvostani szakértő szerint az okozta, hogy a lelkész elvágta a torkukat. A bűncselekmény után a gyilkos távozott a helyszínről, majd a templom közelében vonat elé vetette magát. A gyermekek holttestére az egyház gondnoka talált rá, akit Cseh Dénes felesége küldött több órája távol lévő hozzátartozói keresésére. Az erdélyi várost valósággal sokkolta a hír tegnap, különösen a valamivel több mint hatszáz lelket számláló unitárius közösség tagjait. Noha a fiatal unitárius lelkészt mindenki kiegyensúlyozott, nyugodt embernek ismerte, akinek látszólag boldog volt a családi élete, a tragédiát sokak szerint Cseh Dénes pszichés gondjai, valamint felesége súlyos rákbetegsége válthatta ki.
Kiderült, a lelkészt egyhetes kezelés után – saját kérésére – mindössze néhány nappal ezelőtt engedték ki a marosvásárhelyi kórház pszichiátriájáról. Konrád Judit, a kórház menedzsere szerint nem lehetett előre látni a tragédia bekövetkeztét, Bálint Benczédi-Ferenc unitárius püspök viszont értetlenségének adott hangot amiatt, hogy orvosai hagyták hazatérni a férfit.
Az Erdélyi Unitárius Egyház vezetősége közleményt is kibocsátott az ügyben, amelyben döbbenetesnek nevezi a tragédiát, amit a lelkész valószínűsíthető idegöszszeomlásának tulajdonítanak. „Az ilyen érthetetlen elmeállapotok kialakulásának megelőzése, illetve kezelése fokozottabb figyelemre inti egyháztársadalmunkat és az illetékes szakorvosi intézményeket egyaránt. Az élet feltétlen tisztelete keresztény értékrendünk sarokpontját képezi. Az emberi élet Isten ajándéka, amely minden körülmények között védelmet igényel, és gyilkos felelőtlenséggel nem semmisíthető meg senki által” – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.