Vizsgálatot kér Tőkés

Kivizsgálást és jóvátételt kér Tőkés László, az Európai Parlament (EP) alelnöke egy 2002-es pályázat ügyében, amelyet az akkori Fidesz-kormánynál nyert meg a nagyváradi székhelyű Királyhágó-melléki Református Egyházkerület (KREK), a pénzt azonban egy RMDSZ közeli alapítvány kapta meg.

2010. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korrupciógyanús besorolást kapott Magyarországon az érmindszenti Ady-zarándokhely hét éve megrekedt ügye: vizsgálat indul, mire költött el 320 millió forintot a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez (RMDSZ) közel álló nagyváradi Mecénás Alapítvány – idézte a kolozsvári Krónika L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága elnökének Nagyváradon elhangzott bejelentését. Az ügy egészen 2002-ig nyúlik vissza, amikor a Tőkés László egykori püspök vezette KREK 320 millió forintot nyert el az Egyházi Kulturális Alapból arra a célra, hogy Ady Endre szülőfalujában, Érmindszenten irodalmi zarándokhelyet és termálfürdővel egybekötött szállót építsen.
Az alapkövet 2002 novemberében le is tették, az ügy azonban holtpontra került, a balliberális oldal hatalomra kerülése után ugyanis a programot átirányították a nagyváradi Mecénás Alapítványhoz. A tehetséges fiatalok, a szociálisan rászorulók segítését felvállaló szervezet a római katolikus egyházzal közösen ugyancsak termálszállót is magában foglaló Ady-központ megvalósítására vállalkozott az eltérített összegből. A bihari sajtó beszámolója szerint azonban a Mecénás mindeddig csak egy báltermet épített fel a 320 millió forintból. „Ajánljuk a második Orbán-kormány különleges figyelmébe a Széchenyi-terv keretében, Érmindszentre tervezett Ady-központ meghiúsításának ügyét, amely közel egy évtized után törvényes kivizsgálást és jogi, anyagi és erkölcsi jóvátételt igényel. Mindez nem csupán politikai, kormányzati kérdés, hanem nemzeti és kulturális ügy is” – hangsúlyozta a hét végén rendezett Partiumi Írótábor keretében Tőkés László, az EP alelnöke, aki az elmúlt években többször kérte az ügy tisztázását az illetékes magyarországi minisztériumoktól, mindeddig sikertelenül. L. Simon László közölte: az általa vezetett intézmény olyan albizottságot alakított, amely az elmúlt két kormányzati ciklus alatt történt korrupciógyanús ügyeket vizsgálja ki, és ezek között tárgyalják az Ady-központ ügyét is. Az elnök elmondta, ez az albizottság megfelelő hátteret teremt az olyan visszásságok kivizsgálásának, amelyek közé a 320 millió forint sorsa is tartozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.