Az LMP kaotikus pénzügyei

Azok után, hogy a Lehet Más a Politika kampányfőnöke reagált a párt adósságait firtató tegnapi cikkünkre, még kaotikusabb kép kezd kirajzolódni a szervezet pénzügyeiről. Egy biztos: az LMP idén 200 millió forint körüli összegből gazdálkodhat, a nyilvánossá tett kampányszámlán viszont nulla forint szerepel.

Bodacz Balázs
2010. 08. 19. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre zavarosabb a kép az ügyben, hogy mi a helyzet az LMP kasszájával. Ráadásul az ellentmondások éppen azok után szaporodtak meg, hogy a párt kampányfőnöke, Karácsony Gergely tegnap megszólalt. Karácsony párttársának, Tordai Bence választmányi szóvivőnek a szavaira reagált. Ő ugyanis az LMP anyagi helyzetéről szólva azt mondta lapunknak: „csúnyán el vagyunk adósodva”. Tordai ezzel magyarázta, hogy az önkormányzati választások előtt csak takarékos kampányra futja majd nekik.
Karácsony Gergely viszont a Független Hírügynökség szerint tegnap arról beszélt, hogy a párt adósságát az a körülbelül 20 millió forint teszi ki, amivel még a tavaszi kampány „maradékaként” tartozik különböző beszállítóknak. Ez pedig, ellentétben Tordai szavaival, egyáltalán nem tűnik csúnya eladósodásnak.
Az LMP honlapján megtalálható a párt nyilvános kampányszámlája. Az internetes oldalon a parlamenti erő még tegnap is arról panaszkodott, hogy a Fidesz hibájából szenved késedelmet a pártnak járó állami támogatás kifizetése. Ezért az LMP adományokat kér, szó szerint a következőképpen: „Mint tudjátok, az LMP mögött nem állnak nagy cégek, mindenféle gyanús támogatók. Mi a ti jóindulatotokra, és a ti jóindulatotokból most már az állami támogatásra is számíthatunk a kampányban. Illetve számíthatnánk, ha a Fidesz nem késleltetné a pártoknak járó állami pénzek kifizetését, így nehezítve a többi párt helyzetét.” Karácsony Gergely a hivatalos pártközléssel szemben viszont tegnap arról beszélt, hogy a Lehet Más a Politika az idei évre eső párttámogatás időarányos, tehát két negyedévnyi részét már megkapta. Az LMP egyébkén több mint 140 milliós állami apanázsra számíthat 2010-ben; ehhez jön még egy nagyjából 50 milliós banki hitel, amelynek kérelmét a pénzintézet már elbírálta, és hamarosan megtörténik a folyósítás is. A fentiek tükrében különösen furcsának tűnik, hogy a már említett nyilvános kampányszámlán jelenleg nulla forint szerepel, magyarán hivatalosan ennyi pénze van a pártnak a választási felkészülésre.
Az elmúlt napok nyilatkozatait és közzétett adatait röviden összefoglalva tehát így fest a helyzet: Tordai szerint komoly az LMP eladósodottsága, Karácsony szerint nem; a párt honlapja arról panaszkodik, hogy a Fidesz miatt késnek az állami támogatások, Karácsony szerint viszont ezek megérkeztek; tehát százmilliós összeg már van a párt számláján, önkormányzati kampányra azonban – hivatalosan – jelenleg még sincs egy fillér sem. Az ellentmondások feloldása érdekében Karácsony Gergely mellett Schiffer András parlamenti frakcióvezetőt is kerestük, azonban egyik politikust sem értük el.

Ajánlat.
Schmuck Andor, a Tisztelet Társasága ügyvivője, aki a szervezet színeiben indul a főpolgármesteri székért, tegnap a köztévében arról beszélt: ajánlattal fordul az MSZP és az LMP főpolgármester-jelöltjeihez. Azt javasolja, a szeptember 3-ig a legtöbb ajánlószelvényt összegyűjtő aspiráns javára lépjen vissza a másik két jelölt. Molnár Zsolt, az MSZP fővárosi kampányfőnöke lapunknak azt mondta, alapvetően támogathatónak tartják az elképzelést, erről egyeztetnének. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.