Zemplén sajátos ízei, a hegyvidék borai, a környező erdők illatozó gombái, vaskos házi lekvárok, füstös kolbászok és a kecskesajtok világában merülhetnek el ma és holnap az Erdőbényére látogatók. A tavaly első ízben megrendezett Bor, mámor, Bénye fesztivál a kisközösségi kulturára, a helyi őstermelőkre koncentrál. Itt nem állítanak egyenbódékat, nem egyenízű, nagyüzemi ételeket árulják helyi gasztronómia címszó alatt. Erdőbényén a kertekben, a patakparton a sufniból előhúzott kis asztalokon, sparhelten kínálják a helyi lakosok saját főztjeiket: juhtúrógombóc-levest, őzpörköltet, kukoricapürét. Egy biztos: nagyanyáink időtlen ízei is felsejlenek majd – Erdőbényén mindenkit úgy fogadnak mint kedves, régi ismerőst, jó ivócimborát. A helyi borászok legjava vonul fel (Ábrahám, Béres, Búza, Csiszovszki, Csite, Homonna, Jakab, Karádi-Berger, Kerékgyártó, Olze-Vin, Vissy, Vivamus). Az Ábrahám pincében holnap fröccsszemináriumot is tartanak. Zenei aláfestésnek ott lesz a huszonöt éves Hot Jazz Band, Gryllus Vilmos, a Forgó népzenei együttes, a Gajdos zenekar, a katolikus templomban a Fráter György Gospelkórus énekel majd.
De nem csak tősgyökeres bényeiek kínálják, amilyük van. Lehmann Pascal Franciaországot maga mögött hagyva, ebben a zempléni faluban telepedett le. Beleszeretett az itteni ízekbe, és ma már az egyik legelkötelezettebb misszionáriusa a helyi alapanyagokból készült ételeknek, amelyet az Ős Kaján nevű éttermében kínál. Az ő sztorija a Bor, mámor, Provence magyar mása. Erdőbényén nincsenek kacsalábon forgó paloták, házak, amelynek kerítései kolbászból vannak, a szegénységgel kell megküzdenie napról napra az itt lakóknak, de azt a kevesüket is, ami van, megosztják az arra érdemesekkel. Példamutató emberség és összefogás.
Reneszánsz trakta. Fejedelmi ételek, italok és reneszánsz hangulatú falusi udvarházak várják azokat, akik hét végén a Somogy megyei Nagyszakácsiba látogatnak, a Királyi szakácsok nyomdokain elnevezésű rendezvényre. Ma a magyar pékek fejedelmi rendje mutatkozik be Mátyás-korabeli gabonaétel-különlegességekkel, holnap látványos konyhaművészeti attrakcióknak lehetnek szemtanúi a kulináris élvezetekre vágyók. Akkor sorakoznak fel ugyanis a „versenykemencék” mellé az ország népszerű szakácsai, hogy elkészítsék reneszánsz kor ételeit a királyi szakács címért versengve.
A rendezvény vendége Dévai Nagy Kamilla, Pataki Attila, a Juhos együttes, de korabeli harcművészeti bemutatókat is láthatnak majd Szakácsi vendégei. (G. J. A.)

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség