Bor, mámor, Bénye: ünnep a kertek alatt

Remegő velős csontok, szaftos vadhúsok, roppanó serclik, érdes illatú kecskesajtok, gyöngyöző borok – Nagyszakácsiban és Erdőbényén ilyen és ehhez hasonló étkekkel várják a gasztrománokat a hét végén.

Makrai Sonja
2010. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zemplén sajátos ízei, a hegyvidék borai, a környező erdők illatozó gombái, vaskos házi lekvárok, füstös kolbászok és a kecskesajtok világában merülhetnek el ma és holnap az Erdőbényére látogatók. A tavaly első ízben megrendezett Bor, mámor, Bénye fesztivál a kisközösségi kulturára, a helyi őstermelőkre koncentrál. Itt nem állítanak egyenbódékat, nem egyenízű, nagyüzemi ételeket árulják helyi gasztronómia címszó alatt. Erdőbényén a kertekben, a patakparton a sufniból előhúzott kis asztalokon, sparhelten kínálják a helyi lakosok saját főztjeiket: juhtúrógombóc-levest, őzpörköltet, kukoricapürét. Egy biztos: nagyanyáink időtlen ízei is felsejlenek majd – Erdőbényén mindenkit úgy fogadnak mint kedves, régi ismerőst, jó ivócimborát. A helyi borászok legjava vonul fel (Ábrahám, Béres, Búza, Csiszovszki, Csite, Homonna, Jakab, Karádi-Berger, Kerékgyártó, Olze-Vin, Vissy, Vivamus). Az Ábrahám pincében holnap fröccsszemináriumot is tartanak. Zenei aláfestésnek ott lesz a huszonöt éves Hot Jazz Band, Gryllus Vilmos, a Forgó népzenei együttes, a Gajdos zenekar, a katolikus templomban a Fráter György Gospelkórus énekel majd.
De nem csak tősgyökeres bényeiek kínálják, amilyük van. Lehmann Pascal Franciaországot maga mögött hagyva, ebben a zempléni faluban telepedett le. Beleszeretett az itteni ízekbe, és ma már az egyik legelkötelezettebb misszionáriusa a helyi alapanyagokból készült ételeknek, amelyet az Ős Kaján nevű éttermében kínál. Az ő sztorija a Bor, mámor, Provence magyar mása. Erdőbényén nincsenek kacsalábon forgó paloták, házak, amelynek kerítései kolbászból vannak, a szegénységgel kell megküzdenie napról napra az itt lakóknak, de azt a kevesüket is, ami van, megosztják az arra érdemesekkel. Példamutató emberség és összefogás.

Reneszánsz trakta.
Fejedelmi ételek, italok és reneszánsz hangulatú falusi udvarházak várják azokat, akik hét végén a Somogy megyei Nagyszakácsiba látogatnak, a Királyi szakácsok nyomdokain elnevezésű rendezvényre. Ma a magyar pékek fejedelmi rendje mutatkozik be Mátyás-korabeli gabonaétel-különlegességekkel, holnap látványos konyhaművészeti attrakcióknak lehetnek szemtanúi a kulináris élvezetekre vágyók. Akkor sorakoznak fel ugyanis a „versenykemencék” mellé az ország népszerű szakácsai, hogy elkészítsék reneszánsz kor ételeit a királyi szakács címért versengve.
A rendezvény vendége Dévai Nagy Kamilla, Pataki Attila, a Juhos együttes, de korabeli harcművészeti bemutatókat is láthatnak majd Szakácsi vendégei. (G. J. A.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.