Csúcsjavítás már a rajt előtt

Már a rajtpisztoly dörrenése előtt rögzíthettük az első „Európa-csúcsot” a tegnap megkezdődött hazai rendezésű úszó Eb-n, mert a 43 résztvevő nemzet a maga nemében az, de a világszövetség elnöke bízik benne, hogy nem ez lesz az egyetlen. Azt, hogy a szuperdresszek száműzése után a medencékben is születnek-e majd csúcsok, hétfőtől követhetjük nyomon a Margitszigeten, addig itt a szinkronúszóké a terep. Balatonfüreden a nyílt vízi versenyeken viszont már két arany is gazdára talált.

2010. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még hosszú órák választottak el bennünket az Európa-bajnokság esti megnyitóünnepségétől, amikor Thomas Lurz Németországból már ki is ünnepelhette magát; címvédőként ő nyerte az első aranyat, Balatonfüreden a férfiak 10 km-es nyílt vízi számát. A pekingi olimpia bronzérmesének bevallottan már a londoni játékokon jár az esze, de azért ma sem sütkérezik a Balaton partján. S 5 km-en még nagyobb favorit. A női 5 km-t az orosz Szeliversztova nyerte, a legjobb hazai eredmény a magyar tengerben egyelőre egy szerény 17. hely; de a medencében anno háromszoros vb-ezüstérmes Risztov Évától ma sokkal jobbra számítunk. A Margitszigeten szinkronúszásban Radványi Dóra a tizenkettes döntőre hajtott, ami a tizenhárom induló miatt nem tűnt merész célkitűzésnek, így a 11. pozíció is elegendőnek bizonyult.
Este Schmitt Pál ünnepi beszédével hivatalosan is megkezdődött a 30. úszó, műugró, műúszó és nyílt vízi Európa-bajnokság. A Magyar Köztársaság megválasztott elnöke, az Eb fővédnöke a Széchy Tamás Uszodában telt ház, mintegy ötezer ember előtt elhangzott megnyitójában így fogalmazott: „Meggyőződésem, hogy az úszás ünnepének, magyar sikereknek leszünk megint tanúi, akárcsak négy éve is. De nemcsak magunknak, a mi versenyzőinknek, hanem minden résztvevőnek kívánom, hogy élete legjobb formájában versenyezzen!”
Az úszók ezt hétfőtől tehetik meg, méghozzá 43 nemzet képviseletében, ami részvételi csúcs. Julio C. Maglione, a nemzetközi szövetség jelen lévő uruguayi elnöke abbéli reményét fejezte ki, hogy nem ez lesz az egyetlen rekord. Mint megjegyezte: a szuperdresszeket száműzték, de azóta a junior Eb már bizonyította, hogy ezek nélkül is át lehet írni a csúcslistákat. Jelentkező erre akad jó néhány, hisz olyan klasszisok is indulnak az
Eb-n, mint a francia Alain Bernard, a német Paul Biedermann, a brit Rebecca Adlington vagy az olasz Federica Pellegrini, de bátran ide sorolhatjuk Cseh Lászlót, Gyurta Dánielt és Hosszú Katinkát is, akik momentán Európa-csúcs-tartók.
Ahogyan azt az egyik úszókorifeus leszögezte; a múlt heti barcelonai atlétikai Eb után most Budapesten lesz a sportvilág szeme, miként 2006-ban is. Akkor két aranyat tartottunk itthon, mindkettőt Cseh révén; most ennyivel nem érnénk be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.