Eddig a Red Bull szárnyal

Megtapasztaltuk, hogy Lewis Hamilton és Jenson Button tortával a kezében villámgyors, a Forma–1-es autós gyorsasági világbajnokság idei tizenkettedik futamán, a jubileumi 25. Magyar Nagydíj szabadedzésein azonban Sebastian Vettel volt a legfürgébb. Ám a Red Bull német pilótája is tudja, hogy a neheze még csak most következik. A mai időmérőn és még inkább a holnapi futamon.

2010. 08. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár kék egyenpólóban Schumacher Fan Club is feszít a Hungaroring lelátóin, és egy ápolt szakállú, főorvos kinézetű úriember hatalmasat tülköl az orrunk előtt, amikor a délelőtti szabadedzésen a nagy kedvenc elporzik a célegyenesben, csalhatatlan jelei vannak, hogy némileg mégis megkopott a hétszeres világbajnok nimbusza. A visszatérésére piacra dobott sapka silányabb változata ugyanis már ezerötszáz forintért is kapható – éppen egy rántott húsos szendvics áráért –, a jobb minőségű is „csak” hétezer-ötszáz, miközben a Ferrari ajándékboltjában nyolcezer-ötszázat gombolnak le a fejfedőért. Mint Dóritól, a reprezentatív felmérésünktől kissé megilletődött hosztesztől megtudjuk, Alonso és Massa a vásárlók körében nagyjából egyformán népszerű, sokan viszik az ugyancsak nyolcezer-ötszázba kerülő övtáskát, de a pólót is tizenhétezerért. Ottjártunkkor egy már talpig vörösbe öltözött fanatikus is azon tanakodik, bővítse-e még a ruhatárát.
A főlelátó mögött a domboldalon egy nagyjából tízméteres póznán lobogó lengyel zászlóra leszünk figyelmesek, leterítve pedig még kettőre, bizonyságul, hogy Kubica hívei újra itt vannak, de beljebb itt is a Ferrari viszi a prímet. Hamarjában kilenc ágaskodó lovas lobogót számolunk össze, kettőn alatta kisebb spanyol, egyen brazil, egy harmadikon pedig magyar zászlócskát lenget a szél, mintha Baumgartner Zsolt vezetné az egyik tűzpiros torpedót…
A sivalkodó motorok keltette fülsiketítő zaj persze gyorsan magunkhoz térít, és azt látjuk, amivel az idei szezonban az időmérőkön tizenegyből tízszer szembesültünk, s a szabadedzések zömén is: a Red Bull a leggyorsabb. Vettel 1:20,976 perces köridővel zárja az első, másfél órás tréninget, mögötte Webber következik 1:21,106-tal, a harmadik helyen Kubica a Renault-val már nagyon kikap, tőle 1:22,072-re telik; de akkor mit mondjunk a többiekre?! A regnáló világbajnok Button a McLarenben a negyedik, Alonso a hetedik, Schumacher a kilencedik a Mercedessel, Massa a tizenkettedik, míg a vb-pontversenyben vezető, és a tavalyi Magyar Nagydíjon győztes Hamilton csak a tizennyolcadik időt jegyzi 1:24,075-tel, ami már felettébb kellemetlen. A McLaren 2008-as világbajnoka pihenőre vonulva, útközben azért kioszt egy autogramot egy sapkára, Alonsót kettőt is, magukat újságírónak álcázó, valójában profi aláírásgyűjtő japánoknak. Azt azért nem mondhatjuk, hogy a spanyol megáll nekik, futtában kanyarítja oda a nevét a fényképére. A paddockban – a pálya csak kiváltságosaknak nyitott főutcáján – Massa is átnyargal, de most mégse valamelyik pilóta a legnagyobb sztár, hanem Button barátnője.
A japán, argentin és spanyol felmenőkkel bíró Jessica Michibata szemmel láthatóan élvezi is a rivaldafényt, a villogó vakukat. A Forma–1 egyik álompárja két évig tartó románc után május végén szakított egymással, de két hónap után újra fellángolt a szerelem közöttük, s a szépséges fehérneműmodell – aki a múlt hét végén Hockenheimben még nem volt ott – a bulvársajtó örömére a Hungaroringre már el is kísérte élete párját.
Button a délutáni szabadedzésen – amelyen a lotusos Kovalainent leszámítva mindenki javít a köridején – azonban nem szárnyal, csak a kilencedik. Ebéd után is Vettel a leggyorsabb (1:20,087), de Alonso (1:20,584) már befurakodik a két Red Bull közé, Webbernek (1:20,597) a harmadik hely jut. Massa a negyedik, vagyis a Ferrari tartja a hockenheimi formáját, Petrovnak (Renault) kijár a dicséret az ötödik pozíciójáért, és Hamilton is megembereli magát, a hatodik helye már vállalható. Ez az élcsoport a két szabadedzés összesített eredménylistáján is.
„Összességében eddig minden nagyon jól alakult a számunkra, kicsit meg is lepődtünk azon, hogy ennyivel gyorsabbak vagyunk az ellenfeleknél. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy szombaton és vasárnap sokkal élesebb lesz a küzdelem, a Ferrari és a McLaren ugyanis változatlanul nagyon komoly rivális” – vonja meg a konklúziót Vettel; a paddock elején pedig felpezsdül az élet. Egy két és fél méteres, ezerszeletes (!) tortát hoznak be, megünnepelve, hogy immár a 25. Magyar Nagydíjnál tartunk. Kordon viszont nincs, így a fotósok és a kamerások egymást tiporják; még jó, hogy valaki nem esik bele a marcipánba. A BBC stábja vissza is hőköl, miközben a torta mellett már ott tüsténkedik Bernie Ecclestone, a Forma–1 atyaúristene, Schumacher szeletel, Hamilton és Button pedig a tumultusból gyorsan elslisszol egy-egy óriási szelettel.
A nagy kérdés persze az, hogy a mai időmérőn és még inkább a holnapi futamon kinek sikerül majd meglógnia a többiek elől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.