Késlelteti a szellemi hanyatlást, gátolja az érelmeszesedést, és csökkenti a magas vérnyomást a rendszeres halfogyasztás – hallhattuk Machay Tamástól, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinika professzorától a budai Régi Sipos Halászkert és étteremben. A tegnapi tájékoztatóra az adott okot, hogy ez az étterem a Halra magyar, halra bor! halételfőző versenysorozat első győztese. A professzor hangsúlyozta: a telítetlen zsírsavak – például az omega–3 – alapvető szerepet játszanak a magzatok és az újszülöttek fejlődésben, ezért a várandósoknak és a szoptató anyáknak fontos tápanyagok. Emellett, ha a gyerek már három-négy hónapos korától kap ezekből a húsokból, elkerülhető az allergia kialakulása. A szakember szerint napi 10 deka fedezi a fehérjeszükségletünket, ráadásul a rák kialakulásának esélyét is jelentősen csökkentheti.
– Sajnálatos, hogy Magyarország a kevés halat fogyasztó nemzetek közé tartozik, hiszen a hal az egyik legjobb élettani hatásokkal rendelkező fehérjeforma – mondta Banai János, a Honvéd Kórház – Állami Egészségügyi Központ professzora. Emlékeztetett, hogy a hal húsa laza szövetszerkezetű, könynyen emészthető, ráadásul alacsony az energiatartalma és ideális a fehérje- és zsírösszetétele. Jó kiegészítője lehet a fogyást szolgáló diétáknak, és jótékonyan hat az emésztőszervi betegekre is. Szemben az egyéb állati eredetű termékekkel, a halak szervezetében lévő nagy mennyiségű telítetlen zsírsav megkönnyíti az emberi sejtek közötti kapcsolat kialakítását.
Japánban 2005 óta törvény írja elő, hogy minden iskolás gyermek naponta fogyasszon a tápláló halhúsból, ezért ott szinte ismeretlen fogalom a szívinfarktus vagy az érszűkület. Magyarországon halat többnyire karácsonykor eszünk, míg az Európai Unió régebbi tagállamaiban a halfogyasztás a miénknek a többszöröse.

Feszítővágó segítségével kellett kiszabadítani egy fiatal lányt a roncsok közül, a sofőr elmenekült