Kővágó: ob-n kiköszörült Eb-csorba

2010. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marion Jones tavaly letöltötte a féléves börtönbüntetését, amit csekkhamisítás és hamis tanúzás mellett tiltott szerekkel való visszaélésért is róttak ki rá; a sydneyi érmeit pedig már 2007 végén, a beismerő vallomása után vissza kellett szolgáltatnia a NOB-nak; ám nem minden ügymenet zajlik ilyen gyorsan. Vaszi Tünde csak szombaton, a debreceni magyar bajnokságon vehette át a diplomáját, amely szerint a tíz évvel ezelőtti ötkarikás játékokon nem 8., hanem 7. lett távolugrásban. Sajnos nincs az a hurrikán, ami a mai hazai mezőnyből az ottani eredményééig, 659 cm-ig elrepítene valakit – a 686-os országos csúcsát kőbe is véshetjük –, az idei bajnoki címhez 619 cm is elég volt. Az ugró szakágra amúgy is rossz évek járnak, az Eb-re egyetlen távol-, magas- és rúdugrónk sem tudta még kvalifikálni se magát…
Barcelonából három bronzot sikerült hazahozni: kalapácsvetésben Pars Krisztián, diszkoszvetésben Fazekas Róbert, 110 méter gáton Kiss Dániel végzett a 3. helyen; s közülük Pars és Kiss az ob-re sem kért pihenőt. Az Ikarus gátasa – aki idén 13,32 mp-re javította az országos csúcsot – utóbb magát tompának minősítette; ennek tükrében a döntőben 1,1 m/sec-os ellenszélben elért 13,43 mp-es ideje kifejezetten értékes. Európában idén csak hatan szaporázták nála gyorsabban.
Pars Krisztián 6. ob-aranyát 76,53 méterrel jegyezte, amivel az európai Top 20-ból is kicsúszna – itt egyébként 79,64-gyel a harmadik –, s a Dobó SE versenyzőjének fura éve van. Idén szerezte első felnőtt világversenyes érmét, viszont legutóbb a 2003-as idényben esett meg vele, hogy nem jutott 80 méter fölé. Elmondása szerint azonban ez egyáltalán nem frusztrálja. „Még nem volt olyan évem, hogy ennyi sérülés és betegség hátráltatott, és edzéshiánnyal nehéz nyolcvan métert dobni. Ám ez még idén össze is jöhet. Bízom benne, hogy Rietiben és Zágrábban sokkal jobb formában leszek mint most az ob-n, amire az Eb után nehéz volt motivációt találnom” – fogalmazott Pars.
A férfi diszkoszvetésnek Fazekas nélkül is megvolt a maga érdekessége, hiszen a világranglistán 4. Kővágó Zoltán az Eb-n nem jutott be a 12-es döntőbe. Most javított a renoméján, mert győztes eredményével (67,16 m) ő lett volna a barcelonai bronzérmes, nem Fazekas.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.