Magyar halhoz magyar bort!

2010. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar vízből halászott halat enni jó, kiváló hazai bort inni hozzá még jobb, ráadásul így nem a külföldi, hanem az itthoni termelőket támogatjuk, lényegében ez az üzenete a Halra magyar, halra bor elnevezésű, reményeink szerint hamarosan országos mozgalommá növő kezdeményezésnek.
Az Aranyponty Halászati Zrt. által szervezett versenysorozat – amelynek célja, hogy kiváló, könynyen elkészíthető halételeket, hozzájuk illő borokat ismertessen meg a közönséggel – pénteken kezdődött. A jövőben minden hónap első péntekjén öt vendéglő mérkőzik meg egy-egy előre kiválasztott halétel elkészítésével. A legjobbat közülük művészekből álló zsűri választja ki.
Az első összecsapás főszereplője a rácponty és a szekszárdi Vida pincészet 2007-es Öregtőkék Kadarkája, Kékfrankosa, illetve Pinot Noirja volt. Ezúttal öt patinás budapesti étterem – a Kéhli, az Öreghalász, a Régi Sípos, a Rozmaring és az Új Sípos – versengett. A legkülönfélébb furfangokat vetették be, hogy magukhoz édesgessék a zsűri tagjait: volt, ahol cigányzenével várták őket, másutt maga a szakács szolgált fel bordóvörös kuktasapkájában, vagy tetemes mennyiségű tejfölt csurgattak az illatozó, hallal, krumplival, paradicsom-, paprika- és hagymakarikákkal, sült szalonnával megrakott tálba.
Estére eldőlt, ki a nyertes, a zsűri – Bényi Ildikó MTV-s műsorvezető, Benkő László zenész, Koncz Gábor és Straub Dezső színművész, illetve Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Haltermelők Szövetségének társelnöke – a Régi Sípos éttermet juttatta tovább. Az újságírókból álló zsűri az Öreghalász étteremnek osztott különdíjat.
A Halra, magyar! rendezvénysorozatot megálmodó Lévai Ferenc lapunknak elmondta: miközben a magyarok – részben a válság miatt – a legtöbb élelmiszerből kevesebbet vásárolnak, addig a halfogyasztás tavaly, ha kismértékben is, de emelkedett. Tehát a mostani verseny nem a vészharangkongatásról szól, hanem arról, hogy még inkább felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás fontosságára, pontosabban az egészség és a táplálkozás szoros kapcsolatára. Miközben az Európai Unióban egy ember évente átlagosan 18 kiló halat fogyaszt el, addig hazánkban csupán négy kiló hal jut egy főre. A hal a benne lévő aminosavaknak és Omega 3 zsírsavnak köszönhetően a legtermészetesebb és legegészségesebb fehérjeforrás, amelyet ráadásul nem szennyeznek antibiotikumokkal és műtápszerekkel, mint a gazdaságban tartott vágóállatokat – hangsúlyozta Lévai Ferenc.

Tatai séf a királyi szakács. Kocsis Tibor Sándor tatai szakács vehette át szombaton a Somogy megyei Nagyszakácsiban a királyi szakácsot megillető óriás fakanalat, és a tatai kisrégió csapata is felállhatott a dobogó legfelső fokára. A Királyi szakácsok nyomdokain elnevezésű rendezvény zárónapjának tízezer résztvevője a királyi asztalon láthatta a győztesek menüjét, amelyikben például a makkon perdült mangalicasütény kemencében elnevezésű ínyencség és egy óriási reneszánsz gyümölcstorta is szerepelt. A 18. balatonlellei borhéten tegnap a Konyári pincészet 2007-es évjáratú Lolienséje kapta a Somogy bora-díjat. (G. J. A.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.