Magyar vízből halászott halat enni jó, kiváló hazai bort inni hozzá még jobb, ráadásul így nem a külföldi, hanem az itthoni termelőket támogatjuk, lényegében ez az üzenete a Halra magyar, halra bor elnevezésű, reményeink szerint hamarosan országos mozgalommá növő kezdeményezésnek.
Az Aranyponty Halászati Zrt. által szervezett versenysorozat – amelynek célja, hogy kiváló, könynyen elkészíthető halételeket, hozzájuk illő borokat ismertessen meg a közönséggel – pénteken kezdődött. A jövőben minden hónap első péntekjén öt vendéglő mérkőzik meg egy-egy előre kiválasztott halétel elkészítésével. A legjobbat közülük művészekből álló zsűri választja ki.
Az első összecsapás főszereplője a rácponty és a szekszárdi Vida pincészet 2007-es Öregtőkék Kadarkája, Kékfrankosa, illetve Pinot Noirja volt. Ezúttal öt patinás budapesti étterem – a Kéhli, az Öreghalász, a Régi Sípos, a Rozmaring és az Új Sípos – versengett. A legkülönfélébb furfangokat vetették be, hogy magukhoz édesgessék a zsűri tagjait: volt, ahol cigányzenével várták őket, másutt maga a szakács szolgált fel bordóvörös kuktasapkájában, vagy tetemes mennyiségű tejfölt csurgattak az illatozó, hallal, krumplival, paradicsom-, paprika- és hagymakarikákkal, sült szalonnával megrakott tálba.
Estére eldőlt, ki a nyertes, a zsűri – Bényi Ildikó MTV-s műsorvezető, Benkő László zenész, Koncz Gábor és Straub Dezső színművész, illetve Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Haltermelők Szövetségének társelnöke – a Régi Sípos éttermet juttatta tovább. Az újságírókból álló zsűri az Öreghalász étteremnek osztott különdíjat.
A Halra, magyar! rendezvénysorozatot megálmodó Lévai Ferenc lapunknak elmondta: miközben a magyarok – részben a válság miatt – a legtöbb élelmiszerből kevesebbet vásárolnak, addig a halfogyasztás tavaly, ha kismértékben is, de emelkedett. Tehát a mostani verseny nem a vészharangkongatásról szól, hanem arról, hogy még inkább felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás fontosságára, pontosabban az egészség és a táplálkozás szoros kapcsolatára. Miközben az Európai Unióban egy ember évente átlagosan 18 kiló halat fogyaszt el, addig hazánkban csupán négy kiló hal jut egy főre. A hal a benne lévő aminosavaknak és Omega 3 zsírsavnak köszönhetően a legtermészetesebb és legegészségesebb fehérjeforrás, amelyet ráadásul nem szennyeznek antibiotikumokkal és műtápszerekkel, mint a gazdaságban tartott vágóállatokat – hangsúlyozta Lévai Ferenc.
Tatai séf a királyi szakács. Kocsis Tibor Sándor tatai szakács vehette át szombaton a Somogy megyei Nagyszakácsiban a királyi szakácsot megillető óriás fakanalat, és a tatai kisrégió csapata is felállhatott a dobogó legfelső fokára. A Királyi szakácsok nyomdokain elnevezésű rendezvény zárónapjának tízezer résztvevője a királyi asztalon láthatta a győztesek menüjét, amelyikben például a makkon perdült mangalicasütény kemencében elnevezésű ínyencség és egy óriási reneszánsz gyümölcstorta is szerepelt. A 18. balatonlellei borhéten tegnap a Konyári pincészet 2007-es évjáratú Lolienséje kapta a Somogy bora-díjat. (G. J. A.)
Holnap jön az igazi tél!