Veszélyesek a magyar zöldségek?

Növényvédőszer-maradványokat talált zöldségekben és gyümölcsökben a Növényvédőszer Akcióhálózat európai tagozata. A vizsgálatokban részt vevő Levegő Munkacsoport szerint a mérések megmutatták a nemzeti élelmiszer-biztonsági rendszerek hiányosságait. A FruitVeb zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet úgy véli, csak lejárató akcióról van szó.

Dénes Zoltán
2010. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén júniusban, a Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN) Európai Tagozata helyi zöldszervezetek bevonásával zöldségeket és gyümölcsöket vizsgált négy közép- és kelet-európai országban – adta hírül a magyarországi vizsgálatokat elvégző Levegő Munkacsoport. A civil szervezet beszámolója szerint a Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában vizsgált 49 mintából harmincötben mutattak ki vegyszermaradékot. Tíz mintában találták olyan növényvédő szerek maradékát, amelyek alkalmazását Európában nem engedélyezik, három bolgár mintában pedig magasan az uniós határértékek felett volt valamely szermaradék koncentrációja. Az LM ezek alapján kijelentette: a Növényvédőszer Akcióhálózat idén nyáron végzett mérései alapján kijelenthető: térségünkben nem biztonságosak az élelmiszerek, hiszen a vizsgálatok forgalomból kivont növényvédő szereket, gyermekek egészségére kockázatos anyagokat, valamint határértékek feletti szenynyezettséget mutattak.
A növényekben lévő vegyszermaradványokkal kapcsolatos előírásokat június elsején szigorították. A vizsgálatok a bolgár, a magyar és a szlovák mintákban magasan a szabályozás által megengedett határérték felett találtak vegyszermaradványokat. A bolgár minták a gyermekek számára kiemelt veszélyt jelentő, karbendazim nevű, a hormonrendszerre károsan ható gombaölő szert is tartalmaztak. A gyermekek és különösen a magzatok számára ez az anyag már egészen kis koncentrációban is kiemelten veszélyes. A PAN vizsgálata szerint a csehországi termékek voltak a legtisztábbak, itt a termények 70 százaléka egyáltalán nem tartalmazott kimutathatósági határ felett vegyszermaradékot. A legszennyezettebbnek a bolgár termékek bizonyultak, a vizsgált termékeknek csupán hét százaléka nem tartalmazott vegyszermaradékot.
A Levegő Munkacsoport által beszerzett magyar termékek 21 százaléka volt tiszta. Mint azt a szervezet közleményében jelezte, egy hazai paradicsomban és egy uborkában az unióban már betiltott procimidon volt. A tíz szlovák mintából három volt tiszta, ám egy lengyel származású paradicsomban négyféle vegyszermaradék is kimutatható volt. Az egyetlen szlovák szőlőmintában hat különböző vegyszer fordult elő.
Mivel a mérések június hetedike után történtek, a kereskedők könynyen bizonyíthatnák, hogy a termékek még a határidő előtt kerültek betakarításra, így nem vonatkozik rájuk az új határérték, az ágazat azonban támadásként értékeli a felmérést. – Mindez hitelrontás – reagált például az elhangozott adatokra a Magyar Zöldség–Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) ügyvezető igazgatója, Mártonffy Béla. A MTI-nek nyilatkozó igazgató megbízhatatlannak nevezte az adatokat, s idézte több olyan ellenőrzés eredményét is, amelyek kifogástalannak minősítették a magyar termékeket. A szakmai szervezet azt fontolgatja, hogy bírósághoz fordul az ügyben.
Mártonffy Béla, függetlenül a civilek által közzétett vizsgálati eredményektől, azon véleményének adott hangot, hogy a magyar zöldség és gyümölcs fogyasztása nem jelent veszélyt az emberek egészségére, mivel azt a magyar élelmiszer-biztonságért felelős hatóságok folyamatosan vizsgálják, de a FruitVeb is szavatolja azok biztonságos fogyaszthatóságát. Rávilágított arra is, hogy az Európai Unió Kereskedői Szövetségének idei jelentésében – amely szervezet ugyancsak folyamatosan ellenőrzi az üzletekbe beszállított termékeket – Magyarország rendkívül jó minősítést kapott, csupán egyetlen minta volt kifogásolható. Azt sem tartotta kizártnak, hogy a hazai vizsgálatok csak külföldi, importterményeket érintettek, mivel az esős időjárás miatt a magyar zöldségek jelentős része csak később került piacra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.