Több mint 6500 fajta étrend-kiegészítőt engedélyeztek eddig hazánkban, a forgalomban levő termékeknek azonban ez feltehetőleg csak a töredéke – tudta meg lapunk az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szakértőjétől. Nem hivatalos becslések szerint az ilyen jellegű, vény nélkül kapható termékekkel évente tízmilliárd forint értékű üzletet bonyolítanak le. Egy tavalyi magyarországi vizsgálat szerint a 18 éven felüliek 46 százaléka fogyaszt valamilyen vitamint vagy ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőt. Egy korábbi felmérés ugyanakkor arra mutatott rá, hogy az általános és középiskolás diákoknak hatvan százaléka szed rendszeresen valamilyen táplálékkiegészítőt. Bár a szomszédos országokhoz viszonyítva ez az arány nem számít kiugrónak, itthon – a többi közép- és kelet-európai országhoz hasonlóan – növekvő tendencia figyelhető meg. A legnépszerűbbek a multivitaminos, illetve C-vitamin-tartalmú termékek.
Aki rendesen, kiegyensúlyozottan táplálkozik, annak rendszerint nincs szüksége a vitaminok, illetve ásványi anyagok pótlására, sok esetben azonban valamilyen egészségügyi gond, zaklatott életmód, rendszertelen étkezési szokások vagy diéta miatt mégsem jut a szervezetünkbe elegendő a létfontosságú anyagokból. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról sem, hogy a vitaminokból – elsősorban a zsírban oldódó fajtákból – is túladagolhatja magát az ember.
A túl sok D-vitamin például étvágytalanságot, hányingert, hányást, gyengeséget, idegességet, sőt bőrviszketést is okozhat, és a veséket is károsíthatja. Az E-vitamin a hormonális problémákért lehet felelős, s bár kevesen tudják, a nagy mennyiségben, kevés folyadék mellett szedett C-vitamin is eredményezhet vesekárosodást. A túladagolt A-vitamin fejfájást, bőrhámlást, a csontok elváltozását, vesebántalmakat, ízületi fájdalmakat idézhet elő. Az eszkimók például éppen azért nem eszik meg az elejtett jegesmedvék és a makrélák máját, mert az már ártalmas mennyiségű A-vitamint tartalmaz – mondta el lapunknak Zacher Gábor toxikológus. A szakértő azonban hangsúlyozta, hogy nem alakulhat ki túladagolás, ha csupán egyszer veszünk magunkhoz nagy adagokat ezekből a vitaminokból. A kóros határt akkor érhetjük el, ha rendszeresen, a szükséges adagnak a hetven-százszorosát fogyasztjuk el, ilyen pedig a gyakorlatban nem nagyon történik. Minden évben előfordul azonban az, hogy valaki egy bizonytalan eredetű terméktől lesz rosszul – tette hozzá a toxikológus. Nemrég például egy férfi súlyos májkárosodást szenvedett, s később életét vesztette egy növényi kivonatot tartalmazó őssejt-regeneráló kapszula miatt.
A szakértő hangsúlyozta, ha a szervezetünkben hiány lép fel valamely fontos nyomelemből vagy vitaminból, azt mindenképpen pótolni kell. A megoldást azonban egyre inkább a könnyen adagolható és reklámok által sulykolt csodakapszuláktól várjuk.

Jó az a szóda, de a kockázatait kevesen ismerik!