A bank sem ússza meg a rizikót

Októberben tárgyalja az Országgyűlés a nehéz helyzetbe került hitelesek megsegítését célzó nyolcpontos törvénycsomagot, és előreláthatólag a hónap végén el is fogadja – jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési képviselője a Hír TV Kontraszt című műsorában. A politikus szerint a bankok is felelősek a devizahitelek elharapódzásáért.

Munkatársunktól
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezen a héten megkezdi a kormány a lakáshiteleseket megsegítő javaslatcsomagról szóló egyeztetéseket – mondta el a Hír TV Kontraszt című műsorában Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési képviselője. Először az adósok érdekeit védő civil szervezetekkel találkoznak a kabinet képviselői, majd ezt követően ülnek le a Magyar Bankszövetség vezetőivel. A Banki Hitel Károsultjainak Egyesületétől megtudtuk, hogy a tárgyalásokra ma délután kerül sor. A parlament októberben tárgyalná a csomagot, és várhatóan a hónap végén el is fogadná. A gyors cselekvés a politikus szerint egyebek között azért fontos, mert jövő áprilisban lejár a kilakoltatási moratórium, és addigra megnyugtató megoldást kell találni a problémákra.
Rogán szerint a devizahitelek elszaporodásáért a volt szocialista kormányok mellett a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi vezetői, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének korábbi elöljárói is a felelősek. A politikus szerint a bankszektor szerepe szintén nem elhanyagolható, hiszen a pénzintézetek tudták, hogy mekkora kockázattal jár az, ha valaki külföldi fizetőeszközben adósodik el. – Az elmúlt években a bankszektor az összes kockázatot és terhet az ügyfelekre háríthatta, ám ennek vége, a kockázatokon osztozni kell – jelentette ki Rogán Antal. A politikus egyébként úgy gondolja, hogy a tervezett lépések jó része a bankok érdekeivel is egyezik, de mivel ezek a javaslatok csökkentenék a profitjukat, tiltakoznak ellenük.
A legkeményebb ellenállást maga a Magyar Bankszövetség mutatta. Tegnap a Hír TV Rájátszás című műsorában Müller János, a szövetség szóvivője alkotmányellenesnek nevezte azt a pontot, amelyik szerint a bankok legfeljebb a jelzálogként felajánlott ingatlan értékével megegyező összeget követelhetnének a fizetésképtelen adósoktól.
A devizahitelesek nehézségeit egyébként több párt is a zászlajára tűzte. A szocialisták például másfél évnyi, válságidőszakban töltött kormányzás után az ellenzék soraiban ülve keresnének megoldást az adósok bajaira, ezért tegnap találkoztak a hiteleseket tömörítő civil szervezetek képviselőivel. Mesterházy Attila MSZP-s politikus közölte: hároméves átfogó kormányzati programmal kellene megoldani a hitel-visszafizetési problémákat, és ennek keretében kellene rendezni az elmaradt közüzemi számlákat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.