A bankok elutasítják a mentőövet

Elfogadhatatlannak és aggályosnak tartja a Magyar Bankszövetség a devizahitelesek megsegítésére kidolgozott Fidesz-javaslatokat.

Munkatársunktól
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdei Tamás elnök a hitelesek védelmében született tervezet bizonyos elemeit nonszensznek ítéli; szerinte azok felborítják az ügyfelek és a pénzintézetek között fennálló jogi alapokat. Példaként említette a hitelek futamidejének – az ügyfelek által kért – automatikus meghosszabbítását, amely szerinte egyoldalú szerződésmódosításnak nyilvánulna. Az adósok érdekeit védő civil szervezetek ugyanakkor lapunknak nyilatkozva kifejtették: várják a további részleteket. Az érdekvédők szerint a végleges megoldás az lehetne, ha az ügyfelek – kedvező árfolyam mellett – forintra válthatnák a devizahiteleket, a bankok pedig lenyelnék az ezzel járó extrakockázatot. Az is nélkülözhetetlen, hogy az otthonteremtés céljából újra elinduljanak a kamattámogatott forinthitelek. Ezt a korábbi szocialista vezetés szüntette meg. A helyzet kezelésében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is részt vesz: azt vizsgálja, hogy a bankok betartják-e a banki magatartási kódex szabályait. Miközben éles polémia zajlik az adósmentő javaslatcsomagról, a forint tegnapra korrigálta a hét folyamán elszenvedett veszteségeit: a svájci frankot pénteken késő délután 220 forint alatt jegyezték a bankközi devizapiacon.
Továbbiak a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.