A befektetőknek is kínos Horváth Klára

Eltúlzottnak bizonyult a Horváth Klára szocialista polgármester, korábbi országgyűlési képviselő által beharangozott nagy befektetői érdeklődés Bábolna 65 hektáros területére, amelyet az önkormányzat sebtében, a helyi választások előtt alig másfél hónappal hirdetett meg. Csupán egyetlen vevőjelölt pályázott, aki ráadásul példátlan módon oktatja ki a város vezetőit: azt kifogásolja, hogy a kiírás átgondolatlan.

Dénes Zoltán
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kioktatta pályázatában a bábolnai képviselő-testületet és közvetve Horváth Klára szocialista polgármestert a legújabb helyi földeladási pályázatra egyedüliként jelentkező befektető. A lapunk birtokába került dokumentumban az Éden-Invest Kft. nemes egyszerűséggel kijelenti, hogy a kiírás több pontja „ellenkezik a realitásokkal, így átgondolatlannak tűnik”.
Emlékezetes, lapunk elsőként számolt be arról, hogy a bábolnai testület újabb gyanús ingatlanértékesítésre készül, alig másfél hónappal az önkormányzati választások előtt. Komoly befektetői érdeklődésre hivatkozva, Horváth Klára javaslatára Bábolna önkormányzata augusztus 17-én, hó végi terminussal pályázatot írt ki a 65 hektáros területre, amelynek sorsáról e hét csütörtökön kellene dönteni. Példátlannak nevezhető az is, hogy a pályázaton egyedüliként induló győri Éden-Invest arra kérte a tendert kiíró város vezetését, hogy a részletes tárgyalásokat már az októberi önkormányzati választások után, az új képviselő-testülettel folytathassa le.
Az egyéb földügyletekbe is belekeveredett szocialista polgármester a helyi televíziónak adott interjújában azt fejtegette, hogy a korábban beharangozott nagy befektetői érdeklődés vélhetően azért csappant meg – s maradt talpon az egyetlen jelentkező –, mert a pályázatot élénk médiaérdeklődés kísérte, ráadásul a feltételek is szigorúaknak bizonyultak; aminek egyébként az egyedüli jelentkező is hangot adott a pályázatában.
Ezzel szemben az egyedüli ajánlattevő nem a feltételek szigorát kifogásolja anyagában, hanem a kiírás átgondolatlanságát, az ésszerűtlen kikötéseket, illetve azt a tényt, hogy egyes területek – amelyek szükségesek az eredetileg elképzelt beruházáshoz – továbbra sincsenek a város tulajdonában. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy ezúttal a város legalább nem hirdette meg azon területeket, amelyeket nem birtokol. Korábban ugyanis volt rá példa, hogy az állam birtokában lévő földeket is bérbe adta egy helyi vállalkozónak, aki ráadásul a legkevesebb bérleti díjat ajánlotta a földekért. Ez utóbbi ügy miatt ügyészségi vizsgálat is indult, amit összekapcsoltak a másik privatizációs ügylettel, amelynek során Horváth Klára közreműködésével egy 240 hektáros állami termőföldet juttattak strómanokon keresztül külföldi kézre.
Azóta az ingatlanra hárommilliárd forintos jelzálogot bejegyző BIL Park Kft. (korábbi nevén Vivax Kft.) mintegy tulajdonosként fellépve írt levelet Horváth Klárának, kérve az önkormányzat elvi engedélyét ahhoz, hogy 40 hektáron szolárparkot létesítsen, s jelezte, hogy a fennmaradó 200 hektáros szántó értékesítése folyamatban van. Az önkormányzat – bár az ügyben nyomozás zajlik – hozzájárult a cég kéréséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.