A családra figyelnek a katolikusok

Azzal, hogy meghirdetjük a család évét, a tágabb közösség érdekére is figyelmet fordítunk – jelentette ki Erdő Péter bíboros érsek, akit újabb öt évre a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökévé választottak. A bíboros üdvözölte, hogy az új kormány még az idén kifizetné az egyházi iskolák előző kormányok által visszatartott járandóságának negyedét.

Joó István
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan 2005-ben, úgy most is Erdő Péter esztergom–budapesti érseket választották titkos voksolással a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai elnöküknek. Mandátuma öt évre szól. Pápai Lajos győri megyés püspök nem alelnöke többé az MKPK-nak. Az új alelnök Ternyák Csaba egri érsek, aki eddig nem volt tagja a tanácsnak, amely grémium a püspöki konferencia ülései közötti időszakban hoz döntéseket. Bosák Nándor debrecen–nyíregyházi megyés püspök helyett Veres András szombathelyi megyés főpásztor lett az Állandó Tanács tagja.
„Nem látunk rá életünk egészére, és nem leszünk felelősségvállaló emberek, ha lemondunk arról, hogy múltban és jövőben gondolkodjunk” – jelentette ki Erdő Péter a püspöki kar őszi ülése után. E felelősségvállalás jegyében az egyház nemcsak a teremtett világra kíván ügyelni, hanem a családokra is. Ezért hirdetik meg december 26-tól a család évét. Kérdésünkre válaszolva az MKPK elnöke üdvözölte azt a kinyilvánított kormányzati szándékot, hogy az őszi zárszámadási törvény keretében egymilliárd forintot törlesztenének abból a korábbi kormányzatok által törvénytelenül ki nem fizetett, a számvevőszék szerint 4 milliárdos kiegészítő járandóságból, amely az egyházi iskolákat illeti meg. Az egyházak újabb szerepvállalásait firtató kérdésünkre, Erdő Péter így felelt: „Az egyház kész feladatokat vállalni az országépítésben, de konkrétumokról csak akkor lehet szó, ha megszületnek az idevágó jogszabályok és pályázati kiírások.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.