A „döglött” ló és az előző kormány esete

Munkatársunktól
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sodródás és a trükközés jellemezte a tavalyi költségvetést, amely a tervezett 2,8 százalék helyett 3,9 százalék hiánnyal zárt – erről beszélt Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a 2009. évi zárszámadásról szóló előterjesztés tegnap megkezdődött parlamenti vitájában. Az előző kormány folyamatosan módosította a hiánycélt: februárban 3,2, májusban 4,3 százalékra, szeptemberben pedig 4,1 százalékra változtatta a célszámot, amely végül 3,9 százalékra teljesült. A távirati iroda beszámolója arra is kitér, hogy miközben egyszázalékos visszaeséssel számolt az előző kabinet, valójában 6,3 százalékkal csökkent tavaly a bruttó nemzeti termék (GDP).
Cséfalvay Zoltán szerint a büdzsé egyenlegét a Gyurcsány–Bajnai-kormány úgy javította, hogy 110 milliárd forint értékben 2010-re eső bevételeket már 2009-ben begyűjtött a központi költségvetésbe. A „toljuk át a döglött lovat jövőre” szemlélet ezen kívül tetten érhető például egy áfa-visszatérítési ügyben is: az EU-bíróság által megítélt összegből csak 18 milliárdot fizetett ki az állam 2009-ben, miközben csaknem 19 milliárdot az idei évre csúsztattak át. A „trükközés” elemei között megemlíthető, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az állami vállalatoktól 23 milliárd forintnyi osztalékelőleget vont el, amelyet 2009-ben befizetett a költségvetésbe. A trükkök ellenére a hiány végül a tervezettnél több mint egy százalékkal, 230 milliárd forinttal nagyobb lett. Az új kormány nem ért egyet elődje költségvetési politikájával, de az államtitkár a zárszámadás elfogadását javasolta.
Szekeres Imre szocialista politikus igazságbeszédnek nevezte a tavalyi zárszámadásról szóló törvényjavaslatot, amelyet a párt meg fog szavazni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.