A hét végén hozzák haza a halott hadnagyot

Katonai tiszteletadással fogadják a hét végén Magyarországon Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagyot, aki egy hétfői fegyveres támadásban halt meg Afganisztánban. A katonanő életveszélyesen megsérült társa mellett huszonnégy órás ügyeletet látnak el az Állami Egészségügyi Központban. A HM-ben tart az eset kivizsgálása és a tapasztalatok elemzése.

2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét végén hozzák haza az afganisztáni tűzharcban meghalt Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagyot Magyarországra – értesült lapunk. Mint ismeretes, szerdán szállították haza Afganisztánból Kolozsvári György zászlóst, aki a támadásban szenvedett súlyos, életveszélyes sérüléseket. A kómában fekvő katonát az Állami Egészségügyi Központban kezelik. A tatai lövészdandár zászlósa német repülőgéppel érkezett Magyarországra. Grósz Andor dandártábornok, a létesítmény megbízott főigazgatója közölte, hogy a zászlós súlyos, életveszélyes állapotban van. Egyelőre az életfunkcióit tartják fenn, emellett intenzív terápiában részesül. Hozzátette, a zászlós arc- és agykoponya-sérüléseket is szenvedett.
Az afganisztáni Baglán tartományban hétfőn érte támadás a magyar katonákat, eközben egy magyar katonanő meghalt, további egy katona életveszélyes, másik kettő pedig súlyos sérüléseket szenvedett. A tartományi újjáépítési csoportunk éppen hazafelé tartott, amikor az út mentén egy improvizált robbanószerkezetet robbantottak fel mellettük.

*

Ezután három irányból kézifegyverekkel tűz alá vették a katonákat. A konvoj negyedik autója, amelyben a meghalt katonanő és három sérült társa is utazott, ekkor kapott telitalálatot egy RPG-ből (páncéltörő rakétavetőből).
Információink szerint az eset óta rendszeresen jelentéseket hallgat meg a honvédelmi vezetés a katonai szakértőktől arról, hogy milyen tapasztalatokat szűrhetnek le a hétfői tragédiából. A megsérült katonák egy Toyota terepjáróban utaztak. A szakemberek a jármű kapcsán arra jutottak: a magyar katonák egyik legjobb és legbiztonságosabb eszköze, a terepjáró védettsége nem lehet az oka a történteknek. A jármű négy centiméter vastag golyóálló üveggel és komoly páncélvédettséggel rendelkezik, vagyis eddig ellenállt a kézifegyveres támadásoknak. A robbantásoktól azonban nem véd, nem beszélve a páncéltörő gránátokról.
– Nincs olyan harci jármű, amelyet valamilyen fegyverrel ne lehetne hatástalanítani vagy megsemmisíteni – mondta az üggyel kapcsolatosan Benkő Tibor (képünkön) vezérkari főnök. Az altábornagy felhívta a figyelmet: a páncéltörőt éppen arra fejlesztették ki, hogy a legvastagabb páncélvastagságú harckocsit is meg tudja semmisíteni. Ezzel akár a harminc–ötven centiméter vastagságú páncéllal védett harckocsikat is el lehet pusztítani. Ha harckocsira indították volna a rakétát, a harckocsiban ülők is sérüléseket szenvedtek volna. A magyar PRT által használt Toyota járművekről elmondta: tavaly egy ilyen terepjáró mellett egy öngyilkos afgán merénylő gépjárműbe rejtett robbanószerkezetet hozott működésbe. Az afgán jármű megsemmisült, de a katonáink sérülés nélkül szálltak ki a Toyotából.
Úgy tudjuk, a HM szakértői vizsgálják azt is, követtek-e el felderítési, taktikai hibát a katonák szállításakor, illetve annak előkészítésében. A felderítés kérdése azért is terítékre kerülhetett, mert a támadás egy olyan útszakasz mellett történt, ahol korábban is rendszeresek voltak az incidensek, és az ellenállók olyan erőket vonultattak fel, amelyeket nem könnyű észrevétlenül elrejteni az alkalmi lőállásokban. Benkő erről közölte: a műveleti területeken nincs törvényszerűség, amit ma sikeresen megoldottak egy bizonyos eljárási móddal, nem biztos, hogy holnap is sikeres lesz. A katonák a nap mint nap átélt tapasztalatokat és minden Afganisztánban történt eseményt folyamatosan elemezve hoznak újabb intézkedéseket. Ezt kell tennie most is a katonai szakértőknek. Megerősítette: a baleset kapcsán a felderítést is erősítenék a külföldi missziókban. – Egy műveleti területen, ahol napi harci tevékenység folyik, mindennap újabb kihívásokkal szembesülnek katonáink, amelyre fel kell készülni. Fel kell deríteni, hogy tudjuk megelőzni a tálibokat a szándékukban – tette hozzá Benkő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.