A költészetről Szentendrén

A Könyves Szövetség ma Szentendrén a Pest megyei Könyvtárban rendezi meg hetedik egész napos magyar összköltészeti fesztiválját pesti és vidéki, fiatal és idős költőkkel, énekelt és elmondott, megvásárolható és ajándék versekkel, kötetekkel.

Varga Klára
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dinnyés József daltulajdonos koncertjével indul az idei program. Délelőtt tizenegykor tíz fiatal magyar költőt mutatnak be a közönségnek. Folytatásként Szepesi Attila és Tóth Éva költőkkel beszélget Balázs Tibor. A középgeneráció markáns és termékeny költőjével, Vörös Istvánnal folytatódik a megszólaltatott szerzők sora. Beszélgetőtársa Szondi György lesz.
Kora délután kerekasztal-beszélgetés kezdődik Baán Tiborral, Bozók Ferenccel, Gittai Istvánnal és Benke Lászlóval. A költői párbeszédek sorát Fecske Csaba és Mezey Katalin folytatja. Iancu Laura beszélgetőtársa ifjú kritikus, Dobás Kata lesz. A sort Ágh István és Sebestyén Ilona zárja.
Délután négytől az előadott versek lesznek a fesztivál főszereplői. Huzella Péter énekel megzenésített költeményeket. Az ő koncertjével párhuzamosan Vers a színpadon címmel kerekasztal-beszélgetés kezdődik versmondó színészek, verséneklő előadók és költők részvételével. (Fehér Ildikó, Kinizsi Ottó, Huzella Péter, Mispál Attila, Újhelyi Kinga, Tóth Erzsébet és Hanti Krisztina osztják meg gondolataikat a nézőkkel.)
A költészet vásárának idei városvendége Pécs. Európa kulturális fővárosának üdvözletét, költői üzenetét Sólyom Katalin, Lázár Balázs és Szirtes Gábor tolmácsolja. Csoóri Sándor és Tornai József, nagy szeretettel és tisztelettel övezett idős költőink, akik több évtizedes életművük mellett ránk hagyták örökségül azt is az elmúlt években, hogy hetven, nyolcvan felett esedékessé válhat a költői megújulás, Alföldy Jenővel beszélgetnek este hattól életművükről. Verseiket Kinizsi Ottó mondja el. A fesztivál, amelyen több száz magyar verseskötet lesz lapozható, kedvezményesen megvásárolható, a Kaláka együttes koncertjével zárul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.