A kormány alá rendelhetik az ügyészséget

Hírösszefoglaló
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új alkotmányban a kormányfőnek kellene kineveznie a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az ombudsmanokat, a legfőbb ügyészt és bizonyos katonai vezetőket is – nyilatkozta a Népszabadságnak Boross Péter, az alkotmányozó testület tagja. Az Antall-kormány belügyminisztere indoklásként azt mondta, hogy a köztársasági elnököt a mostani alkotmány többször megalázó helyzetbe hozta, hiszen az Országgyűlés csak sokadik körben választotta meg Sólyom László volt államfő jelöltjét, Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság vezetőjének. Boross úgy vélte, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács túl „belterjes” külön testületként, így fölösleges is.
A volt miniszterelnök beszélt arról is, hogy az ügyészséget is a kormány alá kellene rendelni, mert – ahogy fogalmazott – „a legfőbb ügyész úgyszólván már önálló hatalmi ág”. A politikus ezektől az esetleges intézkedésektől a miniszterelnök akcióképességének erősítését várja, kifejtette továbbá azt is, hogy bizonyos területeken törvények helyett miniszterelnöki, illetve kormányrendeletekkel születhetne szabályozás. – Trianon után mélyponton volt és széthúzott az ország. 1938-ra viszont Magyarország már az európai középmezőny felső kategóriájába tartozott. Akkorra ugyanis a kormány és a miniszterelnök erős intézkedési potenciállal és döntési ügykörrel rendelkezett – érvelt Boross Péter.
A volt kormányfő az államfői pozíciónak a továbbiakban jelképes, reprezentatív szerepet adna. Közölte, ebből a szempontból Schmitt Pál telitalálat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.