A kormány nem kér újabb IMF-hitelt

Változatlan a kormány álláspontja a Nemzetközi Valutaalappal kapcsolatban, vagyis az őszre tervezett tárgyalásoknak nem célja egy újabb kölcsönmegállapodás tető alá hozása, hangsúlyozza a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi közleménye. Eszerint a kormány a továbbiakban is a piacokról kívánja finanszírozni a lejáró államadósságot.

Szabó Anna
2010. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem módosult a kormány álláspontja a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) várható tárgyalásokkal kapcsolatban, továbbra sem kívánnak új hitelt felvenni a szervezettől, derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tegnap kiadott közleményéből. – Az őszre tervezett tárgyalások kizárólag az intézet alapokmánya szerinti szokásos, minden országra vonatkozó gazdaságpolitikai konzultáció keretében történnek majd, a tárgyalás célja nem egy újabb hitelfelvétel – olvasható a dokumentumban. A szaktárca hangsúlyozza: a rendelkezésére álló, az IMF-től és az Európai Uniótól kapott hitelkeretből a magyar állam tavaly július óta nem hívott le pénzt, a piaci alapú finanszírozás megoldott, és az ország a következő időszakban is ezen források igénybevételével számol, ezért nincs szükség egy újabb IMF-hitelcsomagra.
A júliusban megszakadt tárgyalásokkal kapcsolatban a valutaalap washingtoni szóvivője kedden este adott ki egy rövid nyilatkozatot, amely szerint elkötelezettek abban, hogy lebontsák a még megmaradt nézeteltéréseket. Az NGM vezetője, Matolcsy György már a tárgyalások felfüggesztése után jelezte: ősszel folytatják a megbeszéléseket a nemzetközi szervezettel. Az előző kormány 12,8 milliárd eurót hívott le a húszmilliárd eurós hitelkeretből, amelyről 2008 őszén kötött szerződést a nemzetközi szervezetekkel. Ezenfelül 3,7 milliárd euró összegű betét parkol a jegybanknál, vagyis ennyit használhatunk fel a következő években lejáró devizaadósság törlesztésére.
Az államadósság finanszírozása az idén és jövőre is megoldottnak látszik, az Államadósság-kezelő Központ adatai szerint az állampapír-eladások rendben zajlanak, a meghirdetett mennyiségeket minden alkalommal bőven túljegyezték, a hozamok szintje pedig stabilizálódott. Emlékezetes, hogy a valutaalap magyarországi tárgyalásvezetője, Christoph Rosenberg augusztus közepén úgy nyilatkozott a Le Monde francia napilapnak, hogy Magyarországnak „ténylegesen most nincs szüksége az IMF-re”.
Az IMF és az Európai Bizottság júliusban megállapodás nélkül utazott haza Magyarországról. A konzultációt követő nyilatkozatok szerint elsősorban a jövő évi költségvetési hiánnyal kapcsolatban voltak nézeteltérések, de a nemzetközi szervezetek kifogásolták a bankadó bevezetését, és Simor András jegybankelnök fizetésének csökkentését is. A tegnapi NGM-közlemény kiadása után kissé gyengült a forint, napközben 284 forinton jegyezték az eurót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.