A panelt is el lehet adni, ha szigetelt

A színvonalas panel is eladható, de ha meredek a kocsibejáró, még a családi házra is lasszóval kell fogni a vevőt, s egyre fontosabb az alacsony rezsi. Jó ezzel tisztában lenni, ha valaki az emelkedő törlesztőrészletek miatt gyorsan szeretne megválni lakásától.

Hajdú Péter
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetek forintgyengülése előrevetíti a devizahitelek törlesztőrészletének szeptemberi emelkedését, s egyre többen kénytelenek elgondolkodni hitellel terhelt lakásuk eladásán. De vajon sikerülhet-e ez? – Alapvetően befolyásolja az eladást, hogy mekkora hitelt vett föl a tulajdonos. Kedvezőtlen esetben akár az eladási árnál is magasabb lehet a kölcsön nagysága, ezért első lépésként tisztázni kell a bankkal, hogy mekkora az éppen fennálló tartozás – fejtette ki lapunknak Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. Másodszor, fel kell mérni, mit keresnek a vevők. Az Otthon Centrum elemzése szerint a panellakásokat alacsonyabb áruk miatt keresik, s akkor egyszerű nyélbe ütni az üzletet, ha szigetelték az épületet. Megdőlt az a tévhit is, hogy áthelyezhetetlenek a falak: könnyebb vevőt találni, ha a túlságosan kicsi helyiségeket kapcsolódó funkciók esetén összenyitották, s így élhető tereket alakítottak ki. De vigyázni kell az egyénieskedő ötletekkel, mert az extrém kialakítás elriaszthatja a vevőt.
A családi ház akkor adható el könnyen, ha az épület csendes helyen, de a tömegközlekedéshez közel fekszik, mert így a gyermek önállóan is eljuthat az iskolába. A 60-70 millió forint fölötti kategóriában elengedhetetlen az intimitás, vagyis alapkövetelmény a teljes elkülönültség a szomszédoktól. Ezen az igényszinten már alapkövetelmény a hálózatba kötött kamerás riasztórendszer, a fűtött garázslehajtó, az automata garázs- és kerítéskapu, valamint a locsolórendszer, illetve az igényesen kialakított kert. Ugyanakkor kizáró ok lehet a túlságosan meredek garázslejáró, a feltűnően sok hozzáépítés, illetve ha túlságosan nagy átalakításra lenne szükség. Nehezíti az eladást, ha sok apró helyiségből áll a lakás.
A belvárosi lakások eladásánál azok vannak előnyben, akiknek otthona vagy legalább a nappalija az utcára néz. Szinte behozhatatlan előnyt jelent, ha az épület és a lakás is frissen felújított, mert a belső kerületekben ez ritkaság. Ez esetben akár 350 ezer forintos négyzetméterárat is el lehet érni. Ugyanakkor alacsonyabb presztízsű környékeken fölösleges a felújításra költeni, mert nem fizetik meg. A földszinti lakások szinte eladhatatlanok, de a második emelet fölött a lift hiánya is nagyban csökkenti az eladó esélyeit. Javítja viszont ez értékesítés lehetőségét a két fürdőszoba vagy legalább egy második vécé, s előnyt jelent, ha a fürdő közvetlenül a hálóból nyílik. A nagy belmagasság miatt fontos az önálló fűtési rendszer, mert a közös házfűtés a pazarlás érzetét kelti az emberekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.