A spekulánsoknak kívül tágasabb

Elfogadta a kormány a külföldiek magyarországi földvásárlási tilalmának hároméves meghosszabbításáról szóló beadványt – jelentette be tegnap a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor hozzátette: életbe lépett az a törvénymódosítás is, amelyik az állam elővásárlási jogát biztosítja a földügyletek esetében, valamint elkezdte működését az önálló Nemzeti Földalapkezelő Szervezet.

Dénes Zoltán
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnapi ülésén a kormány elfogadta a külföldiek magyarországi földvásárlására vonatkozó tilalom hároméves meghosszabbításáról szóló kérelmünket, amihez kérjük az Európai Unió egyetértését. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte: uniós csatlakozási szerződésünk szerint hazánk 2011-ig kapott lehetőséget arra, hogy korlátozza a külföldiek földtulajdonszerzését. Ezt követően csak indokolt esetben kérhetjük a tilalom újabb, három esztendőre szóló meghosszabbítását. Fazekas Sándor beszámolt arról, hogy az elmúlt hetekben már több tagország illetékes miniszterével is tárgyalt, s eddig támogatásukról biztosították hazánkat a franciák, a románok, a bolgárok, a lengyelek, a szlovákok és a csehek. A tárcavezető elmondta: döntő érvünk, hogy a honi földárak még mindig messze elmaradnak a régi tagországokétól, s e téren, rövid távon nem is várható komoly elmozdulás. A földpiac esetleges megnyitásával viszont megjelenhetnének új piaci szereplők, akik hirtelen s nem kívánt módon felvernék az árakat. – Nem szeretnénk, ha a földpiac idő előtti megnyitása a spekulánsoknak adna teret – jelentette ki a miniszter. Várakozásai szerint az unió már ősszel dönt beadványunkról. – Részletes érvekkel kell alátámasztania Magyarországnak a tilalom meghoszszabbítását célzó kérelmét – hangozott el tegnap Brüsszelben. Roger Waite uniós szóvivő az MTI-nek elmondta: főként azt kell igazolnunk, hogy a hosszabbítás elmaradása súlyos zavarokat okozhat az ágazatban. A távirati iroda más uniós forrásokra hivatkozva közölte: a bizottságot aggasztja, hogy a mezőgazdaságban az elmúlt években csökkent a Magyarországra érkező külföldi befektetés, s ennek szerepe lehet kérésünk elbírálásakor.
Szintén fontos, hogy tegnaptól ismét önálló szervezetként kezdte meg működését az állami földek felügyeletével megbízott Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. Életbe lépett a földtörvény azon módosítása is, amely elővásárlási jogot ad az államnak minden hazai termőföld értékesítésénél. Cél, hogy az állami földek munkalehetőséget biztosítanak a fiatal gazdálkodóknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.