A vadvilág alkotói a Festetics-kastélyban

R. Kiss Kornélia
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vadászat, a természet és az élővilág képzőművészei mutatkoznak be Európa egyik legnagyobb vadászati múzeumában, a Helikon Kastélymúzeumban, ahol a több mint ezer négyzetméteres állandó kiállítás mellett évről évre megrendezik a vadászat, a vadak és a természet képzőművészeti ábrázolásaiból álló kiállítást is.
Az idei, A vadászat a kultúra bölcsője című tárlat a legősibb, Magyarországon különösen nagy múltra visszatekintő tevékenység kultúrájába enged betekintést képzőművészek munkáin keresztül. A több mint huszonhat elismert alkotó munkássága is bizonyíték arra, hogy a vadászat, az ember és természet e különleges, ösztönöket és sok ezer éves hagyományokat egyesítő kapcsolata a ma emberét és művészét is foglalkoztatja. „Fontosnak tartom, hogy a trófeákon túl évről évre megmutassuk azt is, hogy a vadászattal, a természettel való kapcsolatunknak ma is fontos része ezek képzőművészeti ábrázolása” – mondta Czoma László, a kastélymúzeum igazgatója. A fiatal képzőművészek jelenléte a tárlaton szintén azt mutatja, hogy az új generáció is érdeklődik a vadászat kultúrája iránt, amely az emberiség története során soha nem jelentett puszta vérengzést: a vadászat az élet-halál, a létfenntartás misztériuma, amelyet a művészet az ősidők óta kísérel meg újra és újra értelmezni. A nagy magyar vadászok – Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán – utazókként, néprajz- és természettudósokként jelentős kulturális örökséget hagytak ránk. Ennek a hagyománynak a képzőművészeti szálát folytatja a Festetics-kastély a huszonhat kortárs művész több mint kétszáz alkotásával.
A kiállítás első részét vadász festők és grafikusok munkáiból válogatta össze a képzőművészekből álló zsűri. A válogatásban olyan alkotók témába vágó munkái szerepelnek, mint Muray Róbert és Prihoda Judit. A második részben a Gemencen időről időre megrendezett festőiskola természetábrázolásainak válogatott tárlata lesz látható, a különteremben pedig a vadvilág ismert grafikus-festőjének, Valackai Erzsébetnek rendeznek önálló kiállítást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.