Agyonlőtték a washingtoni túszejtőt

Egy gyanús mozdulat után agyonlőtték a fegyveres túszejtőt Washingtonban, a Discovery Channel televízió székházában. A három túsz öt óra elteltével épségben szabadult a zavartan viselkedő, harcos természetvédő fogságából.

2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többórás hasztalan tárgyalás után a mesterlövészek magyar idő szerint szerda éjszaka agyonlőtték azt a 43 éves, fegyveres férfit, aki túszokat ejtett a Discovery Channel televízió központjában, Silver Springben, Washington egyik elővárosában. A foglyok – két alkalmazott és egy biztonsági őr – épségben kiszabadultak – tájékoztatta a CNN-t Thomas Manger, Montgomery körzet rendőrkapitánya.
Mint arról beszámoltunk, James J. Lee mellkasán és a hátán egy-egy fémtartállyal jutott be a televízió székházába, és miközben fegyvert fogott a bent lévőkre, azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja magát és a környezetét. A csatorna e-mailben és SMS-ben riasztotta a munkatársait, és utasította őket, hogy ha nem sikerült elhagyniuk az épületet, akkor zárkózzanak be az irodákba.
Az épületben 1900-an dolgoznak, többségüket a rendőrség evakuálta, az ugyanott működő óvodából a gyermekeket ölben, kisággyal egy közeli gyorsétterembe menekítették. Az utcát lezárták, a helyszínre kommandósok, mesterlövészek és tűzszerészek érkeztek. A túsztárgyalóknak sikerült kapcsolatba lépniük a fegyveressel, akinek a mozgását és a viselkedését a belső kamerák segítségével követték.
Időközben a nyomozók James J. Lee-ként azonosították a támadót, aki harcos természetvédőként korábban több, kritikus hangvételű levelet is írt. Ezekben az emberiséget szennynek nevezte, és azt követelte a csatornától, hogy ne ösztönözzön „parazita” gyermekek nemzésére, mert a föld amúgy is túlnépesedett. Sajtóhírek szerint Lee korábban azt akarta, hogy a televízió hívja fel a figyelmet a globális felmelegedés veszélyeire.
Öt órával a túszdráma kezdete után a Discovery Channel központjánál a mesterlövészek akkor léptek közbe és lőtték le a túszejtőt, amikor az egyik fogoly megmozdult és Lee ráfogta a pisztolyát – közölte a tegnapi sajtótájékoztatón Manger. Beszámolója szerint a túsztárgyalók négy órán át egyezkedtek a rendkívül labilis lelkiállapotú, zavartan viselkedő férfival. A túszok élete ezalatt veszélyben volt. A jelek szerint a férfinak nem voltak társai, de a rendőrség még elemzi az összegyűjtött adatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.