Alig változott az index

A nemzetközi hangulatot követve a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe (BUX) is esésnek indult a tegnap délelőtti pozitív hangulat után. Az eladási kedvet a tengerentúlról érkező hírek hozták meg, amelyeknek köszönhetően végül a BUX mindössze 2,48 pontos, 0,01 százalékos emelkedéssel, 21 746,10 ponton zárt.

Munkatársunktól
2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közepes, 19,6 milliárd forintos forgalom volt jellemző a tegnapi kereskedésre, a vezető részvények közül csak a Richter tudta növelni értékét. A nap vesztese címet ezúttal a Magyar Telekom érdemelte ki: a távközlési részvény árfolyama két forinttal, 0,30 százalékkal, 665 forintra csökkent, a papír 654 millió forintos értékben cserélt gazdát. Ha csekély mértékben is, de leértékelődött az OTP is, a bankrészvény öt forinttal, 0,11 százalékkal, 4565 forintra mérséklődött, forgalma 14,6 milliárd forintot tett ki. A Mol ára nem változott. Az olajrészvény a 2,6 milliárd forintos forgalom mellett megőrizte 20 350 forintos értékét. A Richter-papírok árfolyama mindeközben száz forinttal, 0,22 százalékkal, 45 000 forintra erősödött, a gyógyszeripari részvény 1,3 milliárd forint értékben cserélt gazdát. Szektortársa, az Egis 238,9 millió forintos forgalom mellett, 120 forinttal, 0,59 százalékkal, 20 380 forintra gyengült.
Mint azt a távirati irodának nyilatkozó Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank üzletkötője kifejtette, a biztató kezdet után a nap végére elolvadt az optimizmus, és az előző napokhoz hasonlóan az eladók győzedelmeskedtek. Ezt jelezte, hogy a BUX 370 pontos emelkedéssel kezdett, majd az egész napos lecsorgás után a napi minimumán zárt. A szakember szerint az optimizmust gyengíti az is, hogy a New York-i vezető index (Dow Jones) közel került a lélektaninak nevezhető tízezer pontos határhoz. – Bár az amerikai munkanélküliségi adatok picivel jobbak a vártnál, de továbbra is katasztrófahelyzetet tükröznek. Az Egyesült Államokban a múlt héten a vártnál jobban, 31 ezerrel, 473 ezerre mérséklődött a munkanélküli-segélyért először folyamodók száma, ami azonban még mindig magasabb, mint ahogy egy egészséges gazdaságban lennie kellene – jelentette ki a szakember, emlékeztetve: mindez arra utal, hogy a munkaadók nemigen bővítik a dolgozók létszámát, mert kétségeik vannak a fellendülés tartósságát illetően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.