Államfői nyomás Sarrazin-ügyben

Stefan Lázár
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Christian Wulff német államfő hivatala sokkal mélyrehatóbban befolyásolta a mozlim bevándorlókat kritizáló Thilo Sarrazin lemondását a szövetségi jegybank elnökségi tisztségéről, mint azt előzőleg az államfői hivatal kommentálta – derül ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung napilap oknyomozó riportjából. Az elnöki hivatal mindössze közvetítői szerepről tett említést, mondván, a Bundesbank teljesen függetlenül dönthet a kényes ügyben. Sarrazin távozásának feltételeit azonban Wulffék útmutatása szerint dolgozták ki. Ennek ismeretében jelentőséget nyer Sarrazin azon kijelentése, hogy a rá nehezedő hatalmas politikai nyomás hatására mondott le önként.
A köztársasági elnöki hivatal meghívásának tett eleget Stefan Eiden, Sarrazin ügyvédje, hogy tárgyaljon ügyfele visszalépésének részleteiről. A megbeszélésen az elnöki irodát – a lap értesülése szerint – legalább három személy képviselte. A jegybank részéről senki sem volt jelen. Az ügyvéd ügyesen alkudozott: a munkaadó lemondott arról a vádjáról, hogy Sarrazin diszkriminálta a bevándorlókat, ugyanakkor eleget tett a bankár megemelt nyugdíjigényének. Sarrazin cserébe visszavonta az államfőnek benyújtott elbocsátási kérelmet. Huszonnégy órával később a Bundesbank képviselőjét is bevonták a tárgyalásba, de az előzőleg kidolgozott, majd közzétett szövegen mindössze minimális változást eszközöltek. A kompromisszum kényes helyzettől mentette meg Christian Wulffot. Hosszadalmas bírósági eljárásra került volna ugyanis sor, ha felmond Sarrazinnak, hiszen nem szakmai tudása, hanem személyes nézetei miatt menesztették volna. Több alkotmányjogász meglátása szerint az eltávolított bankár jogosan számíthatott volna számára pozitív ítélettel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.